ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η Ελλάδα εκτός του χάρτη των επενδύσεων σε ακίνητα




Απανωτές υποβαθμίσεις δέχεται τις τελευταίες ημέρες η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα σημάδι ότι η κρίση θα διαρκέσει για ακόμη τουλάχιστον 2-3 χρόνια. Μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την έρευνα του οποίου παρουσίασε το προηγούμενο Σάββατο η «Η», ήρθε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch να υποβαθμίσει τις προοπτικές των ελληνικών ακινήτων και να μιλήσει για πτώση 15% στις τιμές την επόμενη διετία. Το ανησυχητικό είναι, όμως, ότι θα αυξηθούν ραγδαία τα νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους και θα χάσουν τα σπίτια τους.
Ομως, μία ακόμη έρευνα που παρουσιάζει σήμερα η «Η» δείχνει ότι οι
μεσοπρόθεσμες προοπτικές για επενδύσεις σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων στην Ελλάδα είναι απογοητευτικές.

Η έρευνα της Pricewater houseCoopers και του Urban Land Institute για τις τάσεις που θα επικρατήσουν το 2011, καταγράφει τις απογοητευτικές επιδόσεις της ελληνικής αγοράς.
Κατάταξη
Ρωτήθηκαν 600 επαγγελματίες στο χώρο του real estate για το πού θα επένδυαν τα χρήματά τους και η Αθήνα κατατάσσεται 26η σε σύνολο 27 χωρών (τελευταίο το Δουβλίνο). Δηλαδή οι ξένοι δε θέλουν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα φοβούμενοι προφανώς το δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία της χώρας.
Η Αθήνα είναι 26η με πολύ χαμηλή ψήφο εμπιστοσύνης σε κατηγορίες όπως στις προοπτικές για επενδύσεις, στις ευκαιρίες για καλές αποδόσεις και στις προοπτικές για νέες αναπτύξεις. Αναλύοντας τους επιμέρους κλάδους της αγοράς και σύμφωνα με την ψηφοφορία που έκαναν οι 600 επαγγελματίες του χώρου για τους καλύτερους τομείς για εξαγορές ανά χώρα προκύπτει ότι:
Στον τομέα των γραφείων μόλις το 14,6% πιστεύει ότι υπάρχουν προοπτικές για επενδύσεις ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό και για τα εμπορικά ακίνητα. Στο 16,7% ανέρχεται το ποσοστό για τις αποθήκες και λίγο πιο πάνω, στο 18,8% οι επενδύσεις σε διαμερίσματα με σκοπό την ενοικίαση. Ο κλάδος που ξεχωρίζει με τις καλύτερες επιδόσεις είναι αυτός των ξενοδοχείων με ποσοστό 35,4%. Σε ό,τι αφορά το χαρακτηρισμό της Ελλάδας ως προς τις επιδόσεις της, χαρακτηρίζεται «φτωχή» σχετικά με τις υφιστάμενες επιδόσεις και τις αναπτύξεις και σχετικά φτωχή ως προς τις νέες εξαγορές ακινήτων.
Στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα βρίσκεται η άλλη χρεοκοπημένη χώρα της Ευρώπης, η Ιρλανδία η οποία καταλαμβάνει την τελευταία θέση στη λίστα με τις πιο ενδιαφέρουσες χώρες για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία.
Την πρώτη θέση παίρνει φέτος η Κωνσταντινούπολη η οποία αντανακλά τις εντυπωσιακές επιδόσεις της Τουρκίας στην ανάπτυξη (σταθερά πάνω από 5% ο ρυθμός).
Η ελληνική πρωτεύουσα και κατ’ επέκταση όλη η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση στον τομέα του real estate όπου οι επενδύσεις θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην οικονομία. Ομως, οι ξένοι θεωρούν τη χώρα μας αφιλόξενη και αδιάφορη και δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να βγάλουν χρήματα.
Επιδείνωση
Η κατάσταση έχει χειροτερεύσει δραματικά σε σχέση με την περσινή έρευνα των δύο εταιρειών. Το 2010, οι επιδόσεις της ελληνικής πρωτεύουσας ήταν απογοητευτικές αλλά πολύ καλύτερες από φέτος. Στις κατάταξη των πόλεων με τις καλύτερες προοπτικές για επενδύσεις η Αθήνα ήταν στην 20ή θέση μεταξύ 27 με βαθμό 4,38. Η πρωτεύουσα καταλάμβανε την 22η θέση σε ό,τι αφορά τις εξαγορές ακινήτων ενώ ικανοποιητική ήταν η 13η θέση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νέων ακινήτων.
Του Βασίλη Σ. Κανέλληimerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου