ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Μειώνει τους ρύπους το «Ελ. Βενιζέλος»




Έχω γράψει αρκετές φορές για τις δραστηριότητες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», που αφορούν όχι μόνο την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών συμβάλλοντας αποφασιστικά στη βελτίωση των υπηρεσιών της χώρας μας και την αύξηση του
αριθμού των τουριστών, αλλά και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σε περιβαλλοντικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, την περίοδο 2005-2009 σημείωσε μείωση ρύπων κατά 15%, που αντιστοιχεί ποσοτικά σε πάνω από 10.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (ισοδυναμεί με τη φύτευση 1,5 εκατ. δέντρων). Τώρα, ο ΔΑΑ προχωρά στο δεύτερο στάδιο του εθελοντικού προγράμματος για τη «Διαχείριση και Μείωση των Εκπομπών Ανθρακα Αεροδρομίων» του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης. 
Στο στάδιο της μείωσης, μαζί με το αεροδρόμιο της Αθήνας, πέρασαν επίσης τα αεροδρόμια των Βρυξελλών και του Παρισιού (Σαρλ ντε Γκολ και Ορλί). Μάλιστα, ο ΔΑΑ έχει καθοριστικό ρόλο στον σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 30 αεροδρόμια από 14 χώρες (αντιπροσωπεύουν το 37% της ευρωπαϊκής επιβατικής κίνησης), προσεγγίζοντας σημαντικά τον ευρύτερο ευρωπαϊκό στόχο, της μείωσης των ετήσιων εκπομπών άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020.
Αξίζει να αναφέρω τις σημαντικότερες ενέργειες του ΔΑΑ, ώστε να επιτευχθεί αυτή η μείωση των ρύπων. Κατ' αρχήν, περιορίστηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6 εκατομμύρια κιλοβατώρες, βελτιώνοντας τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Εξάλλου, στο πλαίσιο του συστήματος διαχείρισης κτιρίων του ΔΑΑ εγκαταστάθηκε μετρητική υποδομή για την καταγραφή των ενεργοβόρων καταναλώσεων, ενώ αναπτύχθηκε λογισμικό εξοικονόμησης ενέργειας με στόχο την καλύτερη λειτουργία των συστημάτων αερισμού, ψύξης, θέρμανσης και φωτισμού και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου. 
Παράλληλα, όταν το 2009 λειτούργησε ειδική εγκατάσταση ανάκτησης θερμότητας στον αεροσταθμό, απέφερε ετήσια μείωση κατά 600.000 κυβικών μέτρων στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Η εφαρμογή σειράς ενεργειακά αποδοτικών μέτρων σε κτίρια συνολικής επιφάνειας 196.000 τ.μ. επιβραβεύτηκε από τα προγράμματα της ευρωπαϊκής επιτροπής GreenLight (2004), όπως και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιριακών εγκαταστάσεων (μείωση καταναλώσεων κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού), από τα προγράμματα GreenBuilding (2008). 
Εξάλλου, σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων επιτεύχθηκε από τον εταιρικό στόλο οχημάτων, διότι μετατράπηκαν 41 οχήματα σε υγραεριοκίνητα, ενώ τα παλιάς τεχνολογίας αντικαταστάθηκαν με υβριδικά μοντέλα. Ο ΔΑΑ έχει προχωρήσει σε προγράμματα φυτεύσεων και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, όπως το πρόγραμμα ανάδειξης του υγροτόπου της Βραυρώνας (περιοχή Natura 2000) και την εφαρμογή προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 
Στα επόμενα σχέδια για περαιτέρω μείωσης των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η καλύτερη λειτουργία των ενεργειακών συστημάτων.
 Δημήτρης Μπαλής - sday 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου