ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Tα μεταλλικά ή τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα είναι τα πιο «πράσινα»;

Εργάζεστε σε μία εταιρεία και κάθε μέρα, περιμένετε καρτερικά το διάλειμμα για να ανοίξετε το ταπεράκι από το σπίτι ή να παραγγείλετε κάτι απέξω για να ικανοποιήσετε την όρεξή σας. Κάποιοι φέρνετε από το σπίτι τα μαχαιροπίρουνά σας. Αλλοι έχετε στο συρτάρι σας πλαστικά μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης σκεπτόμενοι «πού να πλένω τώρα;»
Ποια από τις δύο λύσεις όμως είναι
η πιο «πράσινη»; Εξαρτάται όπως πάντα από το ίδιο το προϊόν, αλλά και από εσάς και το πώς το χρησιμοποιείτε. Απ' ό,τι φαίνεται πάντως, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των πλαστικών μαχαιροπίρουνων έναντι των μεταλλικών - από περιβαλλοντικής πλευράς πάντα- είναι ότι δεν χρειάζεται να πλυθούν.
Να τα πλύνω;
Μακροπρόθεσμα, η διαδικασία κατασκευής των μεταλλικών μαχαιροπίρουνων - μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ενέργειας καθώς καιι τη χρήση φυσικών πόρων- αποκτά σχεδόν μηδαμινή σημασία αφού χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά. Έτσι η σύγκριση έγκειται περισσότερο στην ενέργεια και στο νερό που καταναλώνονται για το πλύσιμο των μεταλλικών έναντι της ενέργειας και του νερού που απαιτούνται για την παραγωγή, τη μεταφορά και φυσικά την απόρριψη των πλαστικών μαχαιροπίρουνων.
Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως το πλύσιμο όμως, μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εάν τα μαχαιροπίρουνα πλυθούν στο χέρι, θα χρειαστεί λιγότερη ενέργεια και λιγότερο νερό απ' ό,τι για να πλυθούν σε ένα παλαιού τύπου πλυντήριο. Ένα καινούριο, ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο όμως, λύνει το πρόβλημα.
Η Επιτροπή Ενέργειας της Καλιφόρνια μάλιστα δίνει στην ιστοσελίδα της και συμβουλές για πιο «οικολογικό» πλύσιμο. Μεταξύ άλλων: πλύνετε μόνο όταν γεμίσει το πλυντήριο. Χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα σύντομης πλύσης εάν τα πιάτα δεν είναι πολύ βρώμικα. Εάν τα ξεπλύνετε πριν τα βάλετε στο πλυντήριο, κάντε το με λίγο κρύο νερό. Μην έχετε το πλυντήριο κοντά στο ψυγείο γιατί η θερμότητα και η υγρασία του πρώτου δυσχεραίνουν τη λειτουργία του δεύτερου, με αποτέλεσμα το ψυγείο σας να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια! Εάν είναι τοποθετημένα δίπλα-δίπλα, βάλτε ανάμεσά τους ένα κομμάτι μονωτικού υλικού.
...ή να τα πετάξω;
Από τι είναι φτιαγμένα τα μαχαιροπίρουνα μιας χρήσης που έχετε πάντα στο συρτάρι της δουλειάς; Από πλαστικό; Ή από κάποιο άλλο υλικό πιο φιλικό προς το περιβάλλον; Πού βρίσκεται το εργοστάσιο που τα κατασκεύασε και πόση απόσταση διένυσαν για να καταλήξουν στο συρτάρι; Με τι είναι συσκευασμένα; Και τελικά... πόσο τα χρησιμοποιείτε; Για δέκα λεπτά, μέχρι να φάτε τη σαλάτα σας και να τα πετάξετε στα σκουπίδια; Ή μήπως τα ξαναχρησιμοποιείτε; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα είναι που καθορίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με αυτό που ίσως πιστεύατε, τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν λόγω της «μόλυνσής» τους με φαγητό. Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε κάποια χωματερή, όπου στη χειρότερη περίπτωση, θα παραμείνουν ακόμη και για χιλιάδες χρόνια! Στην καλύτερη, εάν είναι κατασκευασμένα από άλλο υλικό, θα αποσυντεθούν πολύ αργά και θα μετατραπούν σε... μεθάνιο, το οποίο είναι αέριο του θερμοκηπίου.
Από τα ανωτέρω, είναι εύκολο να καταλήξει κανείς σε ασφαλή συμπεράσματα για το... νικητή της αναμέτρησης: στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μεταλλικά μαχαιροπίρουνα που πλένονται σε νέου τύπου, ενεργειακά αποδοτικό πλυντήριο, νικούν κατά κράτος.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου