ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Milestii Mici - Η υπόγεια πόλη του κρασιού




Η κρατική επιχείρηση Milestii Mici  ιδρύθηκε το 1969 με σκοπό την αποθήκευση, τη διαφύλαξη αλλά και την  ωρίμανση  υψηλής ποιότητας κρασιών. Βρίσκεται στο χωριό Milestii Mici της  Μολδαβίας και σε αυτό ζούν μόνιμα 4500 κάτοικοι.
Τα κρασιά που αποθηκεύονταν εδώ, κατασκευάζονταν σύμφωνα
πάντα  με τις παλαιές μολδαβικές παραδόσεις: «Pinot», «Traminer», «Muscat», «Riesling», «Feteasca», «Dnestrovscoie», «Milestscoie», «Codru», «Negru de Purcari», «Trandafirul Moldovei», «Auriu», «cahor-Ciumai», και πολλά άλλα ακόμη.
Τον Αύγουστο του 2005  το Mileştii Mici καταχωρήθηκε στα Παγκόσμια ρεκόρ Guiness σαν η μεγαλύτερη συλλογή κρασιού στον κόσμο. Για να γίνει αυτό χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος απο τους υπευθυνους των ρεκόρ, για να μετρήσουν όλα τα μπουκάλια της συλλογής. Αποτέλεσμα:  Η συλλογή περιλαμβάνει σχεδόν 2 εκατομμύρια μπουκάλια σήμερα!
Περισσότερο από το 70% των αποθηκευμένων κρασιών είναι κόκκινα, το 20% είναι λευκά και περίπου 10% είναι κρασιά  επιδορπίου.
Τα πιο πολύτιμα αντικείμενα της συλλογής έχουν αξία € 480 η φιάλη και παρήχθησαν τη χρονιά  1973-74.  Τώρα εξάγονται μόνο στην Ιαπωνία.
Τα υπόλοιπα κρασιά της συλλογής  εξάγονται από το Milestii Mici στη Σουηδία, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, η Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ελλάδα, τη Γερμανία αλλά και τη Δανία.
Η συλλογή βρίσκεται σε αρχαίες υπόγειες στοές που φτάνουν μέχρι τα σύνορα του Chisinau (συνολικά 250 χιλιόμετρα – 160 μίλια, εκ των οποίων μόνο 120 χιλιόμετρα (75 μίλια) είναι σήμερα σε χρήση).
Ο ασβεστόλιθος στις στοές διατηρεί σταθερή την υγρασία (85-95%) και τη θερμοκρασία (12 ° C (54 ° F) – 14 ° C (57 ° F)) όλο το χρόνο.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου