ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Οι πολιτικοί πρώτοι στη λίστα της διαφθοράς



«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση» τόνισε στο μήνυμά του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της διαφθοράς. 
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο της διαφθοράς που δημοσιεύθηκε χθες στις Βρυξέλλες το 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η
διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα. 

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%. Η έρευνα που βασίζεται σε ζωντανές, τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις. διενεργήθηκε  από το Gallup International την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και περιέλαβε 91.781 άτομα σε 86 χώρες.
Η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς σε συνέντευξη τύπου σήμερα, ανακοίνωσε τα στοιχεία της έρευνας που αναφέρονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία η διαφθορά αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια τόσο στα θεσμικά όργανα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. 


Με κλίμακα βαθμολογίας από το 1= αδιάφθορος μέχρι το 5 = διεφθαρμένος, στην κορυφή με 4,9 βρίσκονται τα πολιτικά κόμματα με δεύτερο το Κοινοβούλιο (4,3). Την Τρίτη θέσει έχουν τα ΜΜΕ με 4,3 και ακολουθούν οι δημόσιοι λειτουργοί με 4,0,  οι δικαστικοί με 3,9, η Αστυνομία με 3,7 ο ιδιωτικός τομέας με 3,6 η αστυνομία με 3,7, η Εκκλησία με 3,5, η Παιδεία με 3,2 και τελευταίος ο Στρατός με 2,9. 


Ένα σημαντικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό εύρημα είναι ότι στη μικροδιαφθορά δωροδοκούν περισσότερο οι νέοι και οι φτωχοί.

kentri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου