ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Στεγνώνει και από επιταγές η αγορά

Aρνητικές διαστάσεις λαμβάνει η ερμηνεία της πορείας των δεικτών ασφυξίας που σφυγμομετρούν τον παλμό της αγοράς, καθώς τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχή μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές υποχώρησαν και ως προς την αξία και ως προς
τα ποσά.


Η μείωση αυτή δεν είναι σε καμία περίπτωση θετική, καθώς δεν αντανακλά βελτίωση του κλίματος, αλλά περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας των επαγγελματικών, που διακινούν στην αγορά λιγότερες επιταγές. Αλλωστε, σε ετήσια βάση η πτώση της αξίας των ακαλύπτων επιταγών τον Οκτώβριο εφέτος, σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό, διαμορφώνεται σε 30,84%.


ΤΑ ΦΕΣΙΑ

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τειρεσίας ΑΕ (θυγατρική της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών), το διάστημα Ιανουαρίου - Οκτωβρίου οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν συνολικά σε 159.662 τεμάχια, αντιπροσωπεύοντας αξία ύψους 1,48 δισ. ευρώ, σημειώνοντας σε ετήσια βάση μία μείωση της τάξης του 44%. Αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι το δεκάμηνο είχαν σφραγιστεί 267.409 επιταγές ύψους 2,64 δισ. ευρώ.

Πέραν του περιορισμού των συναλλαγών και της χρήσης της επιταγής ως μέσου πληρωμών, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι πλέον οι τράπεζες χορηγούν με μεγαλύτερη προσοχή και αυστηρότητα νέα μπλοκ επιταγών . Από την άλλη πλευρά, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η προτίμηση μίας μεταχρονολογημένης συναλλαγής μεταξύ των εμπόρων, οπότε έχουν μειωθεί και τα κρούσματα ακαλύπτων επιταγών.

Ειδικότερα, σε μηνιαία βάση, η πορεία των ακαλύπτων επιταγών υποχώρησε τον Οκτώβριο κατά 7,15%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, όπου είχε τότε υποχωρήσει σε ποσοστό 12,43%. Τον Οκτώβριο συγκεκριμένα, η αξία των 16.618 σωμάτων επιταγών που έμειναν ακάλυπτες, ανήλθαν σε 155,58 εκατ. ευρώ έναντι 167,56 εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο μήνα.


ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ

Ως προς τις απλήρωτες συναλλαγματικές, τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 12.757 τεμάχια ύψους 19,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 6,07% ως προς τα τεμάχια συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο και οριακή μεταβολή 0,71% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Ομως, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, ανήλθαν συνολικά σε 116.358 τεμάχια, συνολικής αξίας 187,66 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 κατά 9%.

Λιλλυ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου