ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Υπολογιστές: Φθηνά λάπτοπ επιλέγουν τώρα οι καταναλωτές

Πρώτη στην ελληνική αγορά όσον αφορά στις πωλήσεις μέσω σημείων λιανικής παραμένει η HP, ακολουθεί η Toshiba και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Acer


Στροφή προς τους χαμηλού κόστους φορητούς υπολογιστές παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά, καθώς οι καταναλωτές -λόγω της οικονομική κρίσης- προσπαθούν να περικόψουν τις δαπάνες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πιο δημοφιλές μοντέλο φορητού υπολογιστή για τον
μήνα Σεπτέμβριο είχε τιμή 539 ευρώ, ενώ στην πρώτη εικοσάδα μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού τα συστήματα με τιμή πώλησης άνω των 600 ευρώ.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η μέση τιμή πώλησης για τον μήνα Σεπτέμβριο, όσον αφορά τους φορητούς υπολογιστές που πωλούνται μέσω καταστημάτων, διαμορφώθηκε στα 596 ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται αρκετά χαμηλό. Παράγοντες της λιανικής αγοράς πληροφορικής υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με δεδομένο κιόλας ότι ο ανταγωνισμός των κατασκευαστών έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να πέφτουν τη στιγμή που τα χαρακτηριστικά των μηχανημάτων βελτιώνονται.
Κατάταξη

Ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί είναι πως με ελάχιστες εξαιρέσεις η κατάταξη των κατασκευαστών με βάση τις πωλήσεις τους παραμένει σταθερή τους τελευταίους μήνες, αν και υπάρχουν αλλαγές όσον αφορά στα μερίδια αγοράς.
Με βάση στοιχεία από τη GfK, η οποία μετρά τις πωλήσεις στα καταστήματα, πρώτη στην ελληνική αγορά όσον αφορά στις πωλήσεις μέσω σημείων λιανικής παραμένει η HP με ένα μερίδιο που κινήθηκε μεταξύ 27,8% τον Ιούλιο, 26,1% τον Αύγουστο και 29,2% τον Σεπτέμβριο. Στη δεύτερη θέση έχει σταθεροποιηθεί τους τελευταίους έξι μήνες η Toshiba, η οποία τον Σεπτέμβριο είδε το μερίδιό της να φθάνει στο 20,3% έναντι 18% τον Αύγουστο και 22,2% τον Ιούλιο. Στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Acer με ένα μερίδιο που ήταν στο 13,4% τον Σεπτέμβριο από 14,8% τον Αύγουστο και 13,3% τον Ιούλιο.
Εταιρείες

«Μάχη» γίνεται για την τέταρτη θέση μεταξύ της Dell και της Sony. Τον Σεπτέμβριο η Dell ήταν τρίτη με 9,9% και η Sony ακολουθούσε πολύ κοντά με μερίδιο 9,4%. Τον Αύγουστο, Dell και Sony είχαν από 11,9%, ενώ τον Ιούλιο η ιαπωνική εταιρεία ήταν στο 10,4%, με τον αμερικανικό κολοσσό στο 8%. Συνολικά, τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι πωλήθηκαν λίγο περισσότεροι από 38.000 φορητοί υπολογιστές.
Λίγο διαφορετική είναι η κατάταξη στα netbooks, όπου η HP είναι μεν πρώτη με 26,7% τον Σεπτέμβριο, αλλά με την Acer να ανακάμπτει και να είναι πολύ κοντά με ένα μερίδιο της τάξεως του 25,7%. Η Asus είναι τρίτη με 13,2% και ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση η Samsung (6,8%) και η Lenovo (6,5%). Σημειωτέον πως τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι πωλήθηκαν περί τις 9.000 netbooks.
Δημήτρη Μαλλά -imerisia 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου