ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Δάγκωσε» το Puma τους αδερφούς Γλου



Μόλις τρεις μήνες μετά τη διακοπή της συνεργασίας των αδελφών Γλου με την Νapali SΑ, των Quicksilver και Roxy, έρχεται μία νέα, δυσάρεστη, εξέλιξη να πλήξει το όνομα των αδελφών στο χώρο της ένδυσης. Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Puma αποφάσισε να
προχωρήσει δικαστικά κατά των αδελφών Γλου, καθώς διαπίστωσε ατασθαλίες που θα της κοστίσουν έως και  130 εκατ. ευρώ.


Παράγοντες του κλάδου, τονίζουν στο «R» ότι η πορεία αυτή ήταν προδιαγεγραμένη, αφήνοντας να αιωρηθούν ερωτηματικά σχετικά με την επιβίωσή της εταιρείας Glou. Η εταιρεία βρίσκεται στον «Τειρεσία», αφού εκρεμμούν δεκάδες ακάλυπτες επιταγές, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται και λειτουργικά έξοδα, όπως ενοίκια, προμηθευτές κλ.π.
Η κίνηση της Puma να προχωρήσει τόσο σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων της στην  Ελλάδα όσο και στην αγορά του υπολοίπου 30% που δεν κατέχει στην κοινοπραξία της Puma Hellas, πλήττει ακόμη περισσότερο τους δύο αδελφούς που φαίνεται να έχουν «χτυπηθεί» από την ύφεση. Σημειώνεται εδώ ότι το 2009 η εταιρεία των Γλου κατέγραψε καταγράφοντας ζημιές ύψους 15,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,7 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 66,7 εκατ. ευρώ από 79,5 εκατ. ευρώ το 2008. Μάλιστα, από τα περίπου 60 καταστήματα που διέθετε ο όμιλος πριν από περίπου δύο χρόνια, το δίκτυό του έχει περιοριστεί σε περίπου 40 καταστήματα.


Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Glou είναι πλέον τεράστια, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι μόνον η αξία των ακάλυπτων επιταγών υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες με τις οποίες συναλλάσσονταν επί σειρά ετών αρνήθηκαν την επαναδιαπραγμάτευση των δανείων της. Η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, καθώς η εταιρεία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί ούτε τη σημαντική ακίνητη περιουσία που έχει, καθώς είναι προσημειωμένη. Τελευταία στιγμή, η Ρroton Βank του Λ. Λαυρεντιάδη, εξασφάλισε στους αδελφούς δάνειο περίπου 12 εκατ. ευρώ, προσημειώνοντας όμως ένα από τα σημαντικότερα ακίνητα της οικογενειακής τους περιουσίας, ένα παλιό αρχοντικό στην Καστέλα.
Ωστόσο, η Puma φαίνεται να μην έχει απογοητευτεί τόσο από την ελληνική αγορά, αλλά κυρίως από τη διαχείριση των δύο αδελφών, καθώς δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την ελληνική αγορά, αφού αυτή συγκαταλέγεται στις δέκα μεγαλύτερες αγορές της Puma  στην Ευρώπη. 


Αν και οι «ατασθαλείες» των δύο αδελφών θα αποδειχθούν σε δικαστικό επίπεδο, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφήνουν ερωτηματικά για τον διευθύνων σύμβουλο της Puma, Jochen Zeitz, ο οποίος θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος, αφήνοντας την τωρινή του θέση. Από τον Ιούλιο του 2007, η PUMA είναι μέλος του μεγάλου γαλλικού ομίλου PPR, ο οποίος ανέλαβε το 62,1% των μετοχών της. Εκτός από την PUMA, o όμιλος PPR περιλαμβάνει και άλλα κορυφαία brands, όπως Gucci, Yves Saint Laurent, Balenciaga, Boucheron, La Redoute, OneStopPlus.com, αλλά και η γνωστή μας Fnac, η οποία το καλοκαίρι αποχώρησε από την Ελλάδα.
reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου