ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Απελευθέρωση αμοιβών για να πέσουν οι τιμές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΙΤΩΝ
Διπλή παρέμβαση με στόχο τη μείωση των τιμών στα ακίνητα κατά μέσον όρο 5% και την αναθέρμανση της αγοράς επιχειρεί αυτή την περίοδο η Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
Στις 2 Νοεμβρίου η ανεξάρτητη αρχή αναμένεται να επικυρώσει την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, βάσει της
οποίας θεωρείται παράνομη η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ για τον καθορισμό κατώτατων ορίων αμοιβών μελέτης και επίβλεψης οικοδομών από τους μηχανικούς. Αν τα όρια αυτά καταργηθούν, το κόστος αγοράς κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης εκτιμάται ότι θα μειωθεί αισθητά, παρά την άρνηση των κατασκευαστών να μειώσουν τις τιμές.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η επιτροπή στρέφεται ανοιχτά κατά των μηχανικών και εμμέσως πλην σαφώς ζητεί πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος στον βαθμό που οι αμοιβές καθορίζονται διοικητικά.

Τον ίδιο στόχο έχει και η έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τις αμοιβές των μεσιτών, οι οποίοι εισπράττουν σήμερα ως προμήθεια το 2% της αξίας κάθε ακινήτου για το οποίο μεσολαβούν, επιβαρύνοντας αγοραστές και πωλητές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει ότι το ποσοστό αμοιβής θα πρέπει να μειωθεί κάτω από το όριο αυτό που έχει καθορισθεί διοικητικά (επειδή παραβαίνει διατάξεις του νόμου 703/1977) και να διαμορφώνεται ελεύθερα ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μεταξύ μεσιτών, πωλητών και αγοραστών.

Και η απόφαση αυτή αναμένεται να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου και σε συνδυασμό με την απόφαση για τους μηχανικούς εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αγοράς των ακινήτων από 3% (μικρές κατοικίες και καταστήματα) ως 10% (πολυτελείς κατοικίες και κτίρια).

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου