ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Η Κίνα κατευθύνει τις τιμές εμπορευμάτων


Τις κατευθύνσεις στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων φαίνεται να διαμορφώνει η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και η πρώτη στον κόσμο σε κατανάλωση ενέργειας, καθώς η δυναμική της ανάπτυξη πυροδοτεί αυξήσεις
στις τιμές μετάλλων.
Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Ναμπούο Τανάκα, θεωρεί σήμερα την Κίνα ως τη μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας, με βάση τα κριτήρια της ΙΕΑ και πιστώνει σε αυτήν το ήμισυ της αύξησης στην ενεργειακή ζήτηση, αφού η κινεζική κατανάλωση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η τάση αυτή. Επίσης, η Κίνα η οποία βασίζεται στον άνθρακα για την εξασφάλιση του 70% των ενεργειακών αναγκών της, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.
Πράγματι, η Κίνα αύξησε τις επενδύσεις της, προκειμένου να εξασφαλίσει σταθερή προσφορά πετρελαίου από το Ιράκ έως τη Λατινική Αμερική, όπου και το κορυφαίο κινεζικό διυλιστήριο Sinopec εξαγόρασε στις αρχές Οκτωβρίου μερίδιο 40% στη μονάδα της ισπανικής ενεργειακής εταιρείας Repsol στη Βραζιλία.
Λαμβάνοντας υπόψη δε το μέγεθος της ζήτησής της, η Κίνα πυροδοτεί αυξήσεις στις τιμές βασικών μετάλλων, τάση που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να συνεχιστεί τα προσεχή έτη, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πρόσφατα, οι τιμές χαλκού εκτινάχθηκαν σε επίπεδα που είχαν να επαναληφθούν πριν από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, ενώ σε ύψη ρεκόρ βρέθηκαν και οι τιμές κασσίτερου.
Αναλυτές πιστεύουν ότι οι μικρές αυξήσεις στην προσφορά μετάλλων ενδεχομένως να αποδειχθούν ανεπαρκείς για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση από αναδυόμενες οικονομίες.
Αναλυτής του Canonbury Group επισημαίνει την έντονη δραστηριότητα της Κίνας σε κατασκευές νέων αεροδρομίων, σιδηροδρομικών γραμμών και νέων πόλεων, δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη ποσότητα μετάλλων. Ηδη, ο Ντάνιελ Μπρέμπνερ της Deutsche Bank προέβλεψε ότι οι κινεζικές απαιτήσεις σε χαλκό αναμένεται να διπλασιαστούν την προσεχή δεκαετία.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι οικονομολόγοι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, επικαλούμενοι την εξάρτηση της Κίνας από δυτικές οικονομίες και την πρόθεση των κινεζικών αρχών να αποτρέψουν το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου