ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΒΗΜΑτοδότης.....


Oι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γ. Ζαννιάς και η οικονομική σύμβουλος του υπουργού κυρία Μόνα Παπαδάκου βρίσκονται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΔΝΤ. Η «υπουργική ομάς» ταξίδευσε με στάση στο Μόναχο, αλλά απέφυγε να κάνει χρήση της αίθουσας VΙΡ. Σύμφωνα με την «επίσημη εκδοχή» ο υπουργός και τα δύο
στελέχη διαπίστωσαν ότι η τιμή της αίθουσας ήταν υψηλή και προτίμησαν να τιμήσουν τα «duty free». 


Σύμφωνα όμως με επίμονες φήμες που κυκλοφόρησαν σε υπουργικά γραφεία των Αθηνών οι ιθύνοντες του αεροδρομίου του Μονάχου τούς απαγόρευσαν ευγενικά την είσοδο στην αίθουσα VΙΡ γιατί ανακαλύφθηκε «υπόλοιπο» της ελληνικής κυβέρνησης από προγενέστερο ταξίδι έτερου υπουργού το οποίο δεν έχει εξοφληθεί. Μάλιστα λέγεται ότι ασχολήθηκε με την υπόθεση το ελληνικό προξενείο και το υπουργείο Εξωτερικών. Ποια εξήγηση είναι πειστικότερη; Ο καθείς ας αποφανθεί μόνος του.

*
Καλεσμένη για πρωινό στο σπίτι του κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αγκυρα ήταν την Πέμπτη η κυρία Μαρία Δαμανάκη. Η επίτροπος Αλιείας βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία και ο υπουργός Εξωτερικών της συμμάχου χώρας βρήκε την ευκαιρία να την καλέσει σε συζήτηση. Η Μαρία έδωσε εύσημα στον Αχμέτ για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν και ο Αχμέτ απέδειξε την κλάση του στην επιστημονική φαντασία με το μήνυμά του προς την Ευρώπη που έστειλε διά μέσου της Μαρίας. Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι λίγα χρόνια πριν από το 2050 η Ευρώπη θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: Να έχει την Τουρκία στους κόλπους της και να κατακτήσει έτσι διευρυμένη πολυπολιτισμικότητα, οικονομική ανταγωνιστικότητα και στρατηγικό βάθος ή να παραμείνει χωρίς αυτήν, μια δύναμη εσωστρεφής και περιορισμένης εμβέλειας. Δεν ξέρω τι θα σκεφθεί ο κ. Νικολά Σαρκοζί όταν τα μάθει όλα αυτά, αλλά για τις εμπνεύσεις του ευφυούς Αχμέτ ίσως να ευθύνεται και το παραδοσιακό τουρκικό πρωινό: ζυμωτά σουσαμένια κουλούρια, κασέρι, ελιές, βραστά αβγά, φρέσκα λαχανικά, τσάι και χυμός πορτοκάλι.

*
Τέσσερις κοινοτικοί ελεγκτές για την πορεία του ΕΣΠΑ πρόκειται να εγκατασταθούν στο κτίριο της αντιπροεδρίας. Θα εργάζονται δηλαδή υπό το βλοσυρό βλέμμα του κ. Θ. Πάγκαλου . Ο πρώτος πρόκειται να αφιχθεί κατά τις επόμενες ημέρες. Οι αρχικές πληροφορίες ήταν ότι η αμοιβή για τους τέσσερις θα άγγιζε το 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η αντιπροεδρία, όμως, βρήκε μια καλύτερη λύση. Ενεργοποιήθηκε η πρόβλεψη ανταλλαγής εμπειρογνωμόνων μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών (είδος swap). ΗΕνωση θα μας στείλει τέσσερις, που θα πληρώνονται από τις Βρυξέλλες, και εμείς θα τους στείλουμε τέσσερις (υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών) που θα πληρώνονται από την Αθήνα. Δηλαδή, θα μετακομίσουν στις Βρυξέλλες, αλλά θα αμείβονται με τους τεράστιους ελληνικούς μισθούς. Τους εύχομαι καλή διαμονή.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου