ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Επιστράτευση χάκερ για τους φοροφυγάδες







Στα ίχνη σημαντικού αριθμού μεγαλοφοροφυγάδων βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες αξιοποιούν πληροφορίες που συνέλεξαν μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και μαρτυριών που έδωσαν επιχειρηματίες, οι οποίοι συνελήφθησαν να φοροδιαφεύγουν και μάλιστα με μεγάλα ποσά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε

πολλές περιπτώσεις έγινε ηλεκτρονική παρακολούθηση διαφόρων επιχειρηματιών. Κάποιοι κάνουν λόγο και για επιστράτευση χάκερ, οι οποίοι έσπασαν τους κωδικούς υπολογιστών διαφόρων επιχειρήσεων και βρήκαν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Ωστόσο η περί χάκερ πληροφορία δεν είναι εύκολο να διασταυρωθεί.

Όλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ξεκίνησαν από τον χώρο του αθλητισμού, όπου έγιναν οι πρώτες «ανακαλύψεις». Στον χώρο αυτόν βρέθηκε ο πρώτος επιχειρηματίας, ο οποίος, βεβαίως, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, χάρη στα αντανακλαστικά μέλους της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο συνεργάστηκε στενά με την επικεφαλής της Γραμματείας του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη, που κρατούσε συνεχώς ενήμερο τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρώτος επιχειρηματίας που «συνελήφθη» φοροδιαφεύγων, αποκάλυψε αρκετά πράγματα σχετικά με τους τρόπους που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία αυτή. Τότε γεννήθηκε η ιδέα να αξιοποιηθεί η μαρτυρία του. Ζητήθηκε από τον εν λόγω επιχειρηματία να υποδείξει συναδέλφους του οι οποίοι επιδίδονται στο σπορ της φοροδιαφυγής και είναι πρόθυμοι να ενημερώσουν και εκείνοι, με τη σειρά τους, τις αρχές για το πώς αυτή μεθοδεύεται.

Στόχος ήταν να εφοδιαστούν οι αρχές με μια τεχνογνωσία, την οποία θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αποκαλύψουν παρόμοιες περιπτώσεις. Μέχρι τώρα τέσσερις επιχειρηματίες έχουν συνεργαστεί, έχουν αποκαλύψει και άλλα ονόματα, και έχουν δώσει πολλές λεπτομέρειες για τις μεθόδους φοροδιαφυγής.

Η «επιχείρηση» εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, ώστε να αποφευχθούν λάθη τα οποία θα μπορούσαν να ματαιώσουν το όλο εγχείρημα. Από αρμόδιους παράγοντες εκφράζεται αισιοδοξία για την πορεία του σχεδίου, η οποία, οφείλεται στην προθυμία αρκετών επιχειρηματιών να καταθέσουν. Θα προκύψουν άλλωστε και γι’ αυτούς οφέλη είτε δώσουν πληροφορίες για άλλα πρόσωπα είτε οι πληροφορίες που θα δώσουν θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη συγκεκριμένων περιπτώσεων.
Πενταετής φορολογική ασυλία για τους πληροφοριοδότες 

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το πειραματικό στάδιο του σχεδίου και αναμένεται να δοθεί η εντολή για γενικότερη εφαρμογή του. Σ’ αυτή την περίπτωση θα απαιτηθούν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, θα πρέπει δε να συντονιστούν οι υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων (Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Πολιτισμού κ.ά.).

Μεταξύ των εισηγήσεων που εξετάζονται σοβαρά, είναι η κανονική «πρόσληψη» όσων εμφανιστούν πρόθυμοι να οδηγήσουν τις αρχές στην αποκάλυψη συναδέλφων τους (παλαιότερα αυτό ονομαζόταν κατάδοση) ως συνεργατών των αρμοδίων υπηρεσιών. Γίνονται επίσης σκέψεις να θεσπιστούν κίνητρα τα οποία θα διευκόλυναν την «κατάδοση» και τα οποία θα κλιμακώνονται και θα είναι περισσότερα, όσο περισσότερες θα είναι και οι πληροφορίες που θα δίνονται.

Εννοείται ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις, όσοι βοηθούν τις αρχές να εξιχνιάσουν υποθέσεις φοροδιαφυγής, θα υπάγονται στο ειδικό καθεστώς προστασίας μαρτύρων, τόσο για το ενδεχόμενο να δεχτούν επιθέσεις, όσο και για την τύχη των δικών τους υποθέσεων φοροδιαφυγής.

Όπως έδειξε η μέχρι τώρα συνεργασία των αρμόδιων αρχών με τους τέσσερις επιχειρηματίες, τα οφέλη είναι σημαντικά και για τις δύο πλευρές. Γι’ αυτό η προθυμία να δοθούν πληροφορίες είναι σχετικά μεγάλη. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων που έχουν προταθεί σε όσους έχουν συνεργαστεί με τις αρχές είναι και η πενταετής φορολογική ασυλία, κάτι που τους συμφέρει περισσότερο και από την περαίωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης.

Σαφάρι και για τους λαθρεμπόρους φαρμάκων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται, να επιχειρηθεί κάτι ανάλογο στον τομέα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, όπου θεωρείται ότι γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή. Ζημιώνεται επίσης το κράτος από τις πολλαπλές εξετάσεις και την ευρεία χρήση φαρμάκων, τα οποία επιβαρύνουν τα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που πολύ δύσκολα φέρουν τα βάρη των δαπανών για τους ασφαλισμένους τους.

Στο ίδιο πλαίσιο θα ερευνηθεί και ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα. Πρόκειται υποθέσεις λαθρεμπορίας φαρμάκων (μέχρι τώρα ξέραμε την λαθρεμπορία τσιγάρων και πετρελαίου) η οποία γίνεται με κέντρο την Βόρεια Ελλάδα. Το λαθρεμπόριο αυτό τροφοδοτείται κυρίως μέσω αποθηκών νοσοκομείων και θεραπευτηρίων του ΙΚΑ, στις οποίες δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος.

του Βασίλη Μούρτη - isotimia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου