ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι μεσίτες ακινήτων



Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι μεσίτες ακινήτωνΜε πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού απειλούνται οι μεσίτες «διότι ο άμεσος ή έμμεσος ορισμός κατωτάτων αμοιβών υπηρεσιών ή προϊόντων αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού που βλάπτει τους καταναλωτές». 

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει για να εξετάσει, κατόπιν σχετικής εισήγησης, εάν συντρέχει παράβαση των άρθρων 1 του Ν. 703/1977 και 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε υπόθεση που αφορά την άσκηση του επαγγέλματος των μεσιτών ακινήτων και συγκεκριμένα τον

καθορισμό του ύψους των μεσιτικών αμοιβών στην Ελλάδα και την απαγόρευση διαφήμισης μεσιτικής αμοιβής κατώτερης από το οριζόμενο ως κατώτατο όριο 2%.


ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ 

Η εισήγηση απευθύνεται στον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής, στον Σύλλογο Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Περιφέρειας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, στον Σύνδεσμο Νοτιοανατολικής Ευρώπης Ελλήνων Συμβούλων Διαχειριστών Ακίνητης Περιουσίας, στον Σύλλογο Μεσιτών Νομού Χανίων και στην Ομοσπονδία Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας.

Οπως επισημαίνεται στο βασικό τμήμα της εισήγησης, οι ανωτέρω Σύλλογοι, με μία σειρά πρακτικών - αποφάσεων είτε όριζαν ρητά στο καταστατικό ή σε άλλα έγγραφά τους το ποσοστό 2% επί της αξίας του ακινήτου ως ελάχιστη αμοιβή παροχής μεσιτικών υπηρεσιών είτε προέβαιναν σε συστάσεις και υιοθετούσαν οδηγίες και αποφάσεις με στόχο την παγίωση πρακτικής, κατά την οποία οι μεσίτες θα λαμβάνουν κατώτατη μεσιτική αμοιβή 2% επί της αξίας του ακινήτου, είτε απαγόρευαν τη διαφήμιση μειωμένης κάτω του 2% ή μηδενικής αμοιβής.

Ας σημειωθεί ότι ο άμεσος ή έμμεσος ορισμός κατωτάτων αμοιβών υπηρεσιών ή προϊόντων αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παραβάσεις των κανόνων του ανταγωνισμού που βλάπτει τους καταναλωτές. 
Η εισήγηση επίσης προτείνει την επιβολή προστίμων. Σημειώνεται ότι η εισήγηση δεν προδικάζει την ύπαρξη παράβασης και δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει συνεκτιμώντας τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών.

Οπως εκτιμά η αγορά η κατάργηση της κατώτατης αμοιβής της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα οδηγήσει σε μείωση και τις τιμές των ακινήτων.


Τι υποστηρίζουν οι μεσίτες

Στις 20 Δεκεμβρίου έχουν κληθεί να απαντήσουν οι μεσίτες και να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ότι κάποιοι σύλλογοι μεσιτών υπαγόρευαν στα μέλη τους να μην αμείβονται για την παροχή των μεσιτικών τους εργασιών κάτω από 2%. 

«Η διαμεσολάβηση ενός μεσίτη αστικών συμβάσεων είναι προαιρετική για μία αγοραπωλησία και δεν υποχρεώνει κανέναν αν θέλει να αγοράσει, να πουλήσει, να νοικιάσει ή να δώσει αντιπαροχή το ακίνητό του. Επίσης, μπορεί να επιλέξει οποιονδήποτε κτηματομεσίτη, όχι μόνο ανάλογα τα επαγγελματικά του προσόντα αλλά και ανάλογα με το ύψος της αμοιβής», επισημαίνει ο κ. Ι. Ρεβύθης, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών- Αττικής. 

«Οι αμοιβές για την παροχή μεσιτικών εργασιών δεν υπάρχουν στο Διάταγμα 248/1993, που αφορά την άσκηση επαγγέλματος του κτηματομεσίτη και γι’ αυτό στην Ελλάδα είναι ελεύθερες συμπεφωνημένες με τους πελάτες οι αμοιβές, ανάλογα το είδος του ακινήτου, την περιοχή που βρίσκεται, την αποκλειστική ή απλή ανάθεση, καθώς και βάση άλλων παραμέτρων που αφορούν την προώθηση ή εξεύρεση αυτών.
Σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά οι αμοιβές είναι προκαθορισμένες και ξεκινούν από 3% και φτάνουν 7%, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην αγορά των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, στην Ελλάδα, ειδικά σε επιχειρήσεις για επαγγελματικά ακίνητα η αμοιβή του μεσίτη καθορίζεται σε υψηλότερα επίπεδα και κυμαίνεται από 3% έως 5%, ενώ το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης, η αμοιβή μπορεί να ήταν και κάτω του 2% για κατοικίες.

Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόστιμο ή σύσταση ή απόφαση που να καταδικάζει τους Συλλόγους, ενώ και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού επισημαίνει ότι η εισήγηση δεν προδικάζει την ύπαρξη παράβασης.

Τέλος, περιμένουμε εδώ και χρόνια ένα καινούργιο νομοσχέδιο, εναρμονισμένο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα μεσιτείας, για την προστασία του καταναλωτικού κοινού, αλλά και για την αναβάθμιση, εκπαιδευτική κατάρτιση και για τον εκσυγχρονισμό του Ελληνα μεσίτη αστικών συμβάσεων», καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.

kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου