ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Παγκοσμιοποιημένα σκουπίδια


Ως τώρα ξέραμε τα παγκοσμιοποιημένα ενδύματα, τουτέστιν τα ρούχα εκείνα που ράβονται στην Ινδία, με νήματα που υφαίνονται στην Τουρκία, από βαμβάκι που παράγεται στην Αίγυπτο και σε σχέδια που γίνονται στην Ιταλία ή στη Γαλλία. Τώρα, μας προέκυψαν και
τα παγκοσμιοποιημένα... σκουπίδια!

Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι στο λιμάνι Ρίου Γκράντε ανακοίνωσαν ότι αναχαιτίστηκε φορτίο με 22 τόνους σκουπίδια από τη Γερμανία που είχαν δηλωθεί ψευδώς ως πλαστικά προς ανακύκλωση και μεταπώληση στη Βραζιλία. Το φορτίο μετέφερε στο Ρίο Γκράντε ντου Σουλ η ναυτιλιακή εταιρία Hanjin Shipping της Νότιας Κορέας, ενώ την εξαγωγή στη Βραζιλία χειρίστηκε μία εταιρεία καταχωρημένη στο Χονγκ Κονγκ, η Dashan.

 Στα συνοδευτικά έγγραφα δηλωνόταν ότι το υλικό προερχόταν από την Τσεχία και προοριζόταν για τη βραζιλιάνικη εταιρεία Recoplast! Για την ιστορία αναφέρω ότι η μεταφορά των σκουπιδιών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Βασιλείας (1988), που είχε στόχο να μειωθεί η μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων σε διεθνές επίπεδο, ειδικά από ανεπτυγμένες σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

kerdos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου