ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Φοβίζει η ανάπτυξη στην Κίνα

Οι ευνοϊκοί όροι απόκτησης στεγαστικού δανείου στην Κίνα δημιουργούν φόβους στεγαστικής «φούσκας».



Αναπάντεχα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε ετήσια βάση, σημείωσε η Κίνα για το πρώτο τρίμηνο (11,9%), αναζωπυρώνοντας τις απόψεις για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση της οικονομίας, και τις εικασίες για το πότε το Πεκίνο θα υιοθετήσει ένα πιο χαλαρό καθεστώς για το γιουάν.

Σύμφωνα όμως με δηλώσεις του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου εμπορίου
 «η Κίνα θα κρατήσει την ισοτιμία του γιουάν σταθερή, όχι μόνο για να βοηθήσει τις εξαγωγές αλλά και για να ελέγχει τις εισροές καυτού χρήματος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου επανέλαβε την άποψη του Πεκίνου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να κατηγορούν την συναλλαγματική ισοτιμία της Κίνας για τα δικά της εσωτερικά οικονομικά προβλήματα. Η χώρα ανακοίνωσε εμπορικό έλλειμμα 7,24 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, το πρώτο έλλειμμα από το 2004.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε ότι αναμένονται και νέες ανακοινώσεις κατά το πρώτο μισό του έτους για το έλλειμμα της χώρας, καθώς η εγχώρια ανάπτυξη ξεπερνά την παγκόσμια ανάκαμψη. Η βιομηχανική παραγωγή σκαρφάλωσε 18,1% το Μάρτιο, μικρότερο από το 20,7% που είχε σημειώσει τους δύο πρώτους μήνες του έτους, ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 18%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν άλμα 76% για το πρώτο τρίμηνο, εν συγκρίσει με το προηγούμενο έτος, ενώ το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε άνοδο 11,9% συγκριτικά με πέρυσι. Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ και σε μία προσπάθεια να αποφύγει τον κίνδυνο στεγαστικής «φούσκας», η Κίνα αύξησε τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και τις προϋποθέσεις προκαταβολών για την αγορά ακινήτων.

Οι τιμές ακινήτων σημείωναν ταχεία αύξηση σε ορισμένες περιοχές της χώρας, κάνοντας την απόκτηση κατοικίας δύσκολη για ορισμένους πολίτες, ενώ αύξανε και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Οι μέχρι τώρα ευνοϊκοί όροι απόκτησης στεγαστικού δανείου βοηθούσαν στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και δημιουργούσαν φόβους στεγαστικής «φούσκας», επικίνδυνης για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση αποφάσισε η προκαταβολή για πρώτη κατοικία μεγαλύτερη των 90 τετραγωνικών από 20% να ανέλθει στο 30%,για τη δεύτερη κατοικία από 40% να ανέβει στο 50%, ενώ για την τρίτη και τις ακόλουθες η προκαταβολή θα είναι πλέον ακόμη υψηλότερη.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου