ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Tο... «νυχτεριδοτηλέφωνο» της βιοποικιλότητας


Aνεπισήμως, τη βάπτισαν "batphone" και, παρόλο που το όνομά της σας θυμίζει κατά πάσα πιθανότητα κάποιο από τα αξεσουάρ του διάσημου υπερήρωα Batman, πρόκειται για μια πρωτοποριακή περιβαλλοντική εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.
Στόχος της είναι ο
χρήστης που θα την εγκαταστήσει, να μπορεί να παρακολουθεί - τι άλλο; - νυχτερίδες.
Μέσω της εφαρμογής iBats, όπως ονομάζεται στην πραγματικότητα, οι πολίτες-επιστήμονες θα μπορούν να στρέφουν το iPhone ή το Android κινητό τους προς τον ουρανό και να καταγράφουν το υπερηχητικό κάλεσμα των νυχτερίδων της περιοχής τους. Η εφαρμογή «λύνει τα χέρια» εκατοντάδων εθελοντών, μελών ενός παγκόσμιου προγράμματος παρακολούθησης νυχτερίδων που λειτουργεί υπό τη αιγίδα οργανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας. Μέχρι σήμερα, χρειαζόταν να μεταφέρουν τρεις συσκευές, ενώ στο εξής θα αρκεί ένα κινητό τηλέφωνο και ένα ειδικό, υπερηχητικό μικρόφωνο.
Γιατί όμως να παρακολουθεί κανείς... νυχτερίδες; Πρόκειται για ένα περίεργο χόμπι ή για μια πραγματικά χρήσιμη ασχολία; «Οι νυχτερίδες είναι σαν καρδιογράφος της άγριας ζωής», εξηγεί η Δρ. Κέιτ Τζόουνς από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου, η οποία συμμετείχε στην ανάπτυξη της εφαρμογής. «Η παρουσία τους μπορεί να μας πει πολλά για την υγεία του περιβάλλοντος γιατί ο ρόλος τους είναι πολύ σημαντικός, αφού τρώνε έντομα και λειτουργούν ως επικονιαστές για πολλά διαφορετικά είδη φυτών».
Οι εθελοντές δραστηριοποιούνται σε Βρετανία, Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία, Ουκρανία, ακόμη και στην Ιαπωνία. Η νέα εφαρμογή - που μπορεί να καταγράψει το κάλεσμα 900 ειδών νυχτερίδων!- τους επιτρέπει να «ανεβάζουν» με ευκολία τους ήχους που μαγνητοσκόπησαν σε μια ιστοσελίδα όπου ειδικό λογισμικό αναγνωρίζει το είδος της νυχτερίδας.
Οι δημιουργοί του iBats ελπίζουν να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Αυτή η πρωτοποριακή νέα εφαρμογή βοηθά τους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με τη Φύση όπως ποτέ ξανά στο παρελθόν, συμβάλλοντας παράλληλα στις προσπάθειες διατήρησης της βιοποικιλότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Περιβάλλοντος Ρίτσαρντ Μπένιον.
Επόμενος στόχος των εμπνευστών του iBats είναι να ενσωματώσουν το μικρόφωνο στο πρόγραμμα, έτσι ώστε οποιοσδήποτε διαθέτει έξυπνο κινητό τηλέφωνο να μπορεί να καταγράψει τους ήχους με το πάτημα ενός κουμπιού. [+]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου