ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Κατρακυλάει η Ερμού στο τοπ 50 των ακριβότερων δρόμων



Η τελευταία, παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Colliers, η οποία καταγράφει τους 50 πιο εμπορικούς δρόμους του πλανήτη, δίνει την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει στον άλλοτε «χρυσοφόρο» δρόμο της Ελλάδας, την οδό Ερμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ερμού καταλαμβάνει την 38η θέση στο τοπ - 50, χάνοντας 8 θέσεις σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν 30η. Αναμενόμενο καθώς τα ενοίκια στην
ποιο ακριβή βιτρίνα της χώρας, υποχώρησαν φέτος κατά 10% και η πτώση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μια ακόμη βουτιά κατά 28,57% το 2010 σε σύγκριση με τα ενοίκια του 2009. Δηλαδή τα δύο χρόνια της μεγάλης κρίσης στην Ελλάδα τα μισθώματα έχουν υποχωρήσει κατά 38% περίπου.

Φέτος, σύμφωνα με την έρευνα, τα ενοίκια στα καταστήματα κινούνται στα επίπεδα των 2.830,2 δολάρια ανά τ.μ. η  1.958,8 ευρώ/τ.μ. το χρόνο (περίπου 163 ευρώ/τ.μ. το μήνα). Πέρυσι, η μίσθωση καταστήματος στην Ερμού κόστιζε 3.014,2 δολάρια ανά τ.μ. το χρόνο. Χάθηκαν δηλαδή από πέρυσι 184 δολάρια το χρόνο ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κάνοντας σύγκριση και με το 2008 η πτώση φτάνει το 55%. Η προηγούμενη τριετία ήταν καταστροφική για τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων καθώς είδαν τα μισθώματα που εισέπρατταν να είναι σχεδόν μισά σε σχέση μ' αυτά που έπαιρναν. Είναι, φυσικά, καλό νέο για όσες αλυσίδες ή μεμονωμένους εμπόρους θέλουν να μπουν στην ισχυρή και ιδιαίτερα προβεβλημένη οδό Ερμού, αφού τα ενοίκια δεν είναι πλέον απαγορευτικά. Καταστήματα αδειάζουν, μένουν μήνες ξενοίκιαστα, μισθώνονται δυσκολότερα αλλά σε χαμηλότερες τιμές ενώ πολλές φορές έχει «εξατμιστεί» ο «αέρας» που στις παλαιές καλές εποχές ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Σε ότι αφορά τα ενοίκια στους πιο ακριβούς εμπορικούς δρόμους του κόσμου, σύμφωνα με την Colliers, μετά από δύο διαδοχικά χρόνια υποτονικού κλίματος, η αγορά ανακάμπτει καθώς υπάρχει αυξημένη ζήτηση για καταστήματα στις καλές εμπορικές πιάτσες.


Καταγράφεται επίσης απότομη αύξηση στις μετοχές εταιρειών όπως Bulgari, Burberry, Louis Vuitton, Gucci γεγονός που δείχνει ότι ανακάμπτει η καταναλωτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως. 

Έτσι, σε σύνολο 117 δρόμων παγκοσμίως, μόλις σε 33 καταγράφεται υποχώρηση ενοικίων.


Η πιο ακριβή βιτρίνα του κόσμου είναι και φέτος η 5η λεωφόρος στη Νέα Υόρκη με ενοίκιο  21.500 δολάρια/τ.μ. το χρόνο.


Ακολουθούν δύο δρόμοι στο Χονγκ Κονγκ στη δεύτερη και τρίτη θέση: Η Russel Street, Causeway Bay με 15.099,8 δολάρια/τ.μ./έτος και η Queen's Road, Central με 13.558,1 δολάρια/τ.μ./έτος.


Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η πρώτη ευρωπαϊκή εμπορική οδός, η Old Bond Street στο 
Λονδίνο με 9.618,5 δολ/τ.μ./έτος. [+]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου