Οι προβλέψεις παλαιότερων
μελετών για τη δυνατότητα να πουληθούν σε αλλοδαπούς ακόμη και 1 εκατ. εξοχικά σε βάθος χρόνου, έχουν διαψευστεί. Οι περίφημοι αγοραστές από τη Βόρεια Ευρώπη απέχουν από την ελληνική αγορά καθώς μια σειρά από προβλήματα, νομικής, γραφειοκρατικής, πολεοδομικής ή φορολογικής υφής τους έχουν απομακρύνει, πιθανότατα και οριστικά.Δάνεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Σάββα Σαββαΐδη, οικονομολόγου, διευθυντή της μεσιτικής εταιρείας Sav-vaidis & Associates και πρώην προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηματομεσιτών:
Τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως όμως από το 2001 - 2007, μια σειρά από συγκυρίες, όπως τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια και οι ανέλπιστα υψηλές ανατιμήσεις των ευρωπαϊκών κτηματαγορών επέτρεψαν σε δεκάδες χιλιάδες Βορειοευρωπαίους να κάνουν το όνειρο ενός εξοχικού στην Μεσόγειο πραγματικότητα.
Υπολογίζεται ότι την εξαετία 2001 ? 2007 πωλήθηκαν στην Νότια Ευρώπη πάνω από 500.000 εξοχικές κατοικίες συνολικής αξίας 120 δισ. ευρώ.
Η χώρα μας ανακάλυψε την εξοχική κατοικία στο τέλος του κύκλου της. Ωστόσο, ακόμη και με την περιορισμένη ανάπτυξη υπολογίζεται ότι την τετραετία 2003 - 2007 πωλήθηκαν γύρω στις 12.000 κατοικίες σε αλλοδαπούς κυρίως πολίτες της Ε.Ε. συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Κατά μέσο όρο 3.000 κατοικίες ανά έτος. Εάν κανείς συγκρίνει τις 45.000 εξοχικές κατοικίες ανά έτος της Ισπανίας την αντίστοιχη περίοδο και τις 8.000 της Κύπρου τότε η ελληνική αγορά μπορεί να διαθέσει σε κανονικές συνθήκες περί τις 15.000 κατοικίες ετησίως, με εντυπωσιακή επίδραση στη γενικότερη οικονομία.
Αλλοδαποί
Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη, οι 12.000 αλλοδαποί που αγόρασαν ακίνητο στην Ελλάδα την τετραετία 2003 - 2007 δεν έδωσαν μόνο ώθηση στην οικοδομική δραστηριότητα της Ελλάδας. Ανακαίνισαν εκατοντάδες παραδοσιακά σπίτια δίνοντας ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Εγκαταστάθηκαν στη χώρας μας δαπανώντας εδώ μισθούς και συντάξεις. Ενίσχυσαν το τουριστικό ρεύμα όντες οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας.
Ετσι έχασε η Ελλάδα το τρένο της εξοχικής κατοικίας αφού, εκτός των άλλων, και οι Ελληνες δεν αγοράζουν πλέον, ούτε και στο μέλλον σκέφτονται να το πράξουν. Σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, το 67,4% λέει ότι δε θα αγοράσει εξοχικό την επόμενη διετία και το 21,6% ότι πιθανόν δεν θα αγοράσει, συνολικά δηλαδή 9 στους 10 ερωτηθέντες (το 89%) δεν θα στραφεί στην παραθεριστική κατοικία.
Τιμές
Μια βασική αιτία που δε γίνονται αγορές είναι οι υψηλές τιμές των εξοχικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008, μεγάλος αριθμός Ελλήνων προτίμησαν να αγοράσουν κατοικία στην Τουρκία παρά στη χώρα τους.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα στην Τουρκία το 2008 υπήρξαν 10.059 Ελληνες που πήγαν να αγοράσουν εξοχικό μαζί με 15.911 Γερμανούς, 13.402 Αγγλους, 3.340 Ιρλανδούς, 3.205 Δανούς, 3.089 Ολλανδούς και 2.096 Αυστριακούς.
Βρήκαν ακίνητα με 1.000-1.300 ευρώ/τ.μ. στα παράλια της γείτονος όταν στα νησιά πολλές φορές ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ/τ.μ. ή ακόμη περισσότερο και από τα αστικά ακίνητα.
Φόροι και νομοθεσία
Παραμεθόριος η μισή Ελλάδα
Δυστυχώς, φαίνεται ότι η ίδια η Ελλάδα έδιωξε και τους ξένους επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Σαββαΐδη «η χώρα μας έχει μακράν το υψηλότερο κόστος στην Ευρώπη για τη μεταβίβαση ακινήτων. Μια τολμηρή και θεαματική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και ΦΠΑ σε περίπτωση εισαγωγής συναλλάγματος θα μπορούσε από μόνη της να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλαπλάσιων δυνητικών αγοραστών.
Είναι, επίσης, ανεξήγητη η εμμονή του 12μηνου και πλέον ελέγχου για λόγους εθνικής ασφάλειας σε υπηκόους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περίπτωση αγοράς σε παραμεθόριες περιοχές. Είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις Αμερικάνων και Ρώσων δυνητικών αγοραστών εξοχικών οι οποίοι αντί να ενθαρρύνονται για να αγοράσουν ακίνητο βρίσκονται αντιμέτωποι με μια «εχθρική» νομοθεσία. Η περίοδος του 12μηνου και πλέον ελέγχου για την άδεια αγοράς από το υπουργείο Αμυνας λειτουργεί αποτρεπτικά για οποιαδήποτε συμφωνία, από τη στιγμή που ο δυνητικός αγοραστής δεν είναι σε θέση καν να προχωρήσει σε συμβολαιογραφικό προσύμφωνο». Η υπόθεση με τις παραμεθόριες περιοχές στη Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Κρήτη ή την Κέρκυρα αποτελεί μεγάλο εμπόδιο ακόμη και για μεγάλες επενδύσεις σε οικιστικά συγκροτήματα από ξένους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις να βγουν πολλές περιοχές έξω από το συγκεκριμένο καθεστώς ώστε να «ξεμπλοκάρουν» πολλές αγορές από υπηκόους εκτός Ε.Ε.
Tου Βασίλη Σ. Κανέλλη - imerisia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου