ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Στοίχημα για τις κατασκευαστικές η ανάπτυξη μετά το 2015




Οι περιοριστικές συνθήκες χρηματοδότησης θα πλήττουν την δραστηριότητα των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών κατά την επόμενη τριετία, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης τους μετά το 2015 - τελευταίο έτος απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ, αναφέρουν οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας.

Με δεδομένο ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι πραγματοποιούν σχεδόν το μισό του κύκλου εργασιών τους από δραστηριότητες εκτός κατασκευαστικού αντικειμένου (έναντι 18% για τους τρεις μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους το 2010), η επέκταση των ελληνικών ομίλων σε άλλους τομείς αναμένεται να
ενταθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Εθνικής Τράπεζας για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Πέρα από τα έργα υποδομών στην Ελλάδα, η χρήση της τεχνογνωσίας τους σε μεγάλα έργα σε χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής μπορεί να προσφέρει σημαντική δυναμικότητα στον κλάδο, αναφέρεται στην μελέτη.

Βάσει των προβλέψεων της Εθνικής για τις πηγές χρηματοδότησης των κατασκευαστικών και υποθέτοντας ότι το ανεκτέλεστο στο εξωτερικό θα υλοποιηθεί εντός διετίας, εκτιμήθηκε η πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας των ομίλων έως το 2013.

Βασικό συμπέρασμα είναι η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών το 2011 (-20%) υπό την πίεση του περιορισμού της χρηματοδότησης, και η σταδιακή ανάκαμψή του κατά τη διετία 2012-2013 (26% κ.μ.ο. ετησίως).

Όσον αφορά το περιθώριο λειτουργικού κέρδους για κατασκευαστική δραστηριότητα, εκτιμάται να αυξηθεί σταδιακά σε 4,6% το 2013 από 4% το 2011, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερο από το μέσο όρο της περιόδου 2005-2010 (6,7%).

Η κατασκευαστική δραστηριότητα των ομίλων συμπληρώνεται με κατασκευές στο εξωτερικό (σχεδόν κατά ½ στη Μέση Ανατολή και κατά ½ στη ΝΑ Ευρώπη). Κατά την περίοδο 2004-2007, ο κύκλος εργασιών από το εξωτερικό ήταν της τάξης του €0,5 δισ. ετησίως. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών από δραστηριότητες στο εξωτερικό αυξήθηκε στα επίπεδα του €1 δισ. ετησίως την περίοδο 2008-2010, αντανακλώντας την υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου (το οποίο παραμένει μετά το 2006 στα επίπεδα των €2-€3 δισ.).

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η πολιτική αστάθεια στις χώρες της Μ. Ανατολής δημιουργεί αβεβαιότητα τόσο για την ολοκλήρωση των εν εξελίξει έργων όσο και για την ανάληψη νέων έργων, επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.
ered

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου