ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ρομπότ - ασθενής στην υπηρεσία της οδοντιατρικής


Ενα καινοτόμο ανθρωποειδές ρομπότ, το οποίο μπορεί να φανεί χρήσιμο για τους νέους οδοντιάτρους μέχρι αυτοί να αποκτήσουν εμπειρία, παρουσίασαν Ιάπωνες επιστήμονες.

Πρόκειται για τη Χανάκο
που είναι σε θέση, με τις εκφράσεις που παίρνει, να εκφράσει πόνο, να ανοιγοκλείσει τα μάτια, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν τυπικό ασθενή που επισκέπτεται τον οδοντίατρο.

Όπως διαπιστώθηκε στη σχετική παρουσίαση, η «Χανάκο» φτάνει στο σημείο να εκδηλώνει μεγάλη δυσαρέσκεια, να κουνά το κεφάλι της και να αναφωνεί «ωχ, πονάει», όταν κάποιος νεαρός ασκούμενος γιατρός της βγάζει άτσαλα κάποιο δόντι.

Ο ρεαλισμός είναι τέτοιος, που το ρομπότ μπορεί να κουνήσει τα βλέφαρά του, το σαγόνι και τη γλώσσα του, ανάλογα με τις εργασίες που εκείνη τη στιγμή εκτελεί ο γιατρός στο στόμα του, ενώ εκκρίνει ακόμα κι ένα υγρό σαν σάλιο.

Η Χανάκο αποτελεί δημιούργημα μιας ερευνητικής ομάδας του ιατρικού πανεπιστημίου Showa του Τόκιο υπό τον πρωτοπόρο στον τομέα των ανθρωποειδών ρομπότ καθηγητή του πανεπιστημίου Waseda Ατσούο Τακανίσι, καθώς και της εταιρίας κατασκευής ρομπότ TMSUK.

Στην Ιαπωνία έχουν ήδη κατασκευαστεί πολλά ανθρωποειδή και μη ρομπότ για μια μεγάλη γκάμα καθηκόντων, από ρεσεψιονίστ μέχρι φωτομοντέλα, αλλά η δημιουργία ενός ρομπότ-ασθενούς αποτελεί καινοτομία. Ήδη, φέτος τον Μάρτιο 88 φοιτητές οδοντιατρικής εκπαιδεύτηκαν και έδωσαν εξετάσεις με τη βοήθεια της Χανάκο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου