ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Στα επίπεδα του 1960 η ζήτηση τσιμέντου



Σε μείζον πρόβλημα για τον όμιλο Τιτάν εξελίσσεται η επιταχυνόμενη υποχώρηση της ελληνικής αγοράς λόγω της καθίζησης της οικοδομής και της ανυπαρξίας δημόσιων έργων.

Όπως τόνισε η διοίκηση του ομίλου, στο

πρώτο τρίμηνο του 2011 η πτώση της εγχώριας αγοράς τσιμέντου έφτασε το 35% («απροσδόκητα» όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος) και η εκτίμηση είναι πως δύσκολα θα μεταβληθεί η τάση αυτή για το σύνολο της χρονιάς.

Η ζήτηση τσιμέντου στη χώρα από τους 11,7 εκατ. τόνους το 2006 συρρικνώθηκε σε περίπου 6,5 εκατ. τόνους το 2010, παραπέμποντας, σύμφωνα με τον Τιτάνα, σε επίπεδα κατανάλωσης της δεκαετίας του1960. Το κλείσιμο της στρόφιγγας των στεγαστικών δανείων, η μείωση του εισοδήματος και το διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας των υποψήφιων αγοραστών, σε συνδυασμό με το υψηλό απόθεμα αδιάθετων κατοικιών έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη κάμψη την οικοδομική δραστηριότητα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η πτώση κατά 62,8% του αριθμού των οικοδομικών αδειών πουε κδόθηκαν τον Ιανουάριο του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και κατά 74,8% ως προς την επιφάνεια.

Παράλληλα οι συνεχείς περικοπές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και η αδυναμία του Δημοσίου να εξοφλήσει τις οφειλές του έχουν νεκρώσει τα Δημόσια Έργα. Ήδη η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον τέταρτο συνεχόμενο χρόνο πτώσης στην ελληνική αγορά, 24% και 20% μόνο για το 2009 και 2010 αντίστοιχα. «Απαιτείται να ληφθούν άμεσα σημαντικές πρωτοβουλίες και μέτρα για την στήριξη της αγοράς και της οικονομίας, αλλά δεν βλέπουμε κάτι στον ορίζοντα», ανέφεραν χαρακτηριστικά στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές.

Όπως σημειώνουν και οι αναλυτές στα reports που ακολούθησαν, η τσιμεντοβιομηχανία στην προσπάθεια της να κρατήσει τις τιμές στην Ελλάδα είναι πιθανόν να έχει χάσει μερίδιο αγοράς. Πλήγμα για τα μεγέθη του ομίλου υπήρξε και η μείωση των εξαγωγών προς τη Λιβύη λόγω των συγκρούσεων στη χώρα που μέχρι πρότινος λειτουργούσαν εξισορροπητικά στην αδυναμία της ελληνικής αγοράς και οι οποίες «είναι δύσκολο να αντικατασταθούν μέσα στη χρονιά», όπως τόνισε η διοίκηση.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Τιτάνα δεν απέκλεισε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην ελληνική αγορά ώστε να προσαρμοστεί η παραγωγή στα υπάρχοντα δεδομένα. Τέλος, και από πλευράς λειτουργικού κόστους, η άνοδος των τιμών των στερεών και υγρών καυσίμων αναμένεται να συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα του ομίλου, παρά τη συνεχή προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από εναλλακτικά.

capital 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου