ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Ακίνητα | ποιές περιοχές θα έλθουν στη μόδα

Από τα ακίνητα σε περιοχές που πριν την κρίση αποτελούσαν τη δεύτερη επιλογή των επίδοξων αγοραστών σε κάθε επιμέρους γεωγραφική ζώνη του λεκανοπεδίου (κέντρο Αθήνας, Πειραιάς, βόρεια και νότια προάστια, ανατολική και δυτική Αττική) θα ξεκινήσει η ανάκαμψη της κτηματαγοράς, όποτε κι αν αυτή εκδηλωθεί.

Παρά το γεγονός ότι

αναθέρμανση στον χώρο των ακινήτων δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντούτοις παράγοντες της κτηματαγοράς εκτιμούν ότι τα πρώτα σημάδια για την αναστροφή του κακού κλίματος που επικρατεί την τελευταία διετία θα φανούν από περιοχές όπως εκείνες του Λυκαβηττού και πέριξ του Χίλτον σε ότι αφορά στο κέντρο της Αθήνας, από τα Μελίσσια και το Χαλάνδρι στα βόρεια προάστια, αλλά και από την Άνω Γλυφάδα και το Παλαιό Φάληρο στην νότια παραθαλάσσια ζώνη της Αττικής.

Οι συγκεκριμένες περιοχές, λόγω ακριβώς της γειτνίασης με ακριβά προάστια όπως το Κολωνάκι, η Κηφισιά ή η Βουλιαγμένη, προσεταιρίζονται μέρος της …αίγλης τους χωρίς παράλληλα τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα να κοστίζουν μια περιουσία.

«Έτσι, όταν η κατάσταση στην οικονομία ομαλοποιηθεί, τα ακίνητα σε αξιόλογες και συνάμα οικονομικές περιοχές θα βρεθούν κατά πάσα πιθανότητα στο επίκεντρο των συναλλαγών από εκείνους που θα διαθέτουν τα χρήματα για τέτοιου είδους επενδύσεις», αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων E-Real Estates.



Ειδικότερα, οι περιοχές που θα προαναγγείλουν την επερχόμενη … Άνοιξη στην εγχώρια κτηματαγορά εμφανίζοντας αυξημένο αριθμό αγοραπωλησιών θα είναι:

• Στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές γύρω από το Χίλτον, το Σύνταγμα και τον Λυκαβηττό, καθώς τα οικιστικά τους ακίνητα θα αποτελέσουν την πλέον οικονομική λύση σε σχέση με το Κολωνάκι. Επίσης, οι οδοί γύρω από την Ομόνοια και την πλατεία Καραϊσκάκη, εφόσον όμως υλοποιηθεί το σχέδιο για την ανάπλαση αυτών των υποβαθμισμένων περιοχών και αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εγκληματικότητας. Ήδη, όπως είναι γνωστό, υπάρχει κινητικότητα σχετικά με την αγορά ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές από επενδυτές που διαβλέπουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

• Στα βόρεια προάστια, εκτιμάται ότι το ενδιαφέρον θα ξεκινήσει από τα Μελίσσια, τα Βριλήσσια, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι.

• Στα νότια προάστια, στο επίκεντρο της ζήτησης θα βρεθούν τα ακίνητα στο Παλαιό Φάληρο, τη Βούλα και την Άνω Γλυφάδα.

• Στη δυτική Αττική, ενδεχομένως να υπάρξει ενδιαφέρον για τις κατοικίες στην περιοχή του Δάσους Χαϊδαρίου, της Κηπούπολης, της Χρυσούπολης και της Πετρούπολης.

• Τέλος, στον Πειραιά ταχύτερη ανάκαμψη αναμένεται για τις περιοχές της Καστέλας, της Φρεατίδας και της Πειραϊκής.

Αντέχουν οι περιοχές με μικρό απόθεμα

Όμως, μέχρι να …γυρίσει ο τροχός και η κτηματαγορά να κινηθεί εκ νέου, οι τιμές των κατοικιών θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία. Με βάση τα στοιχεία του δικτύου E-Real Estates που συγκεντρώθηκαν από τα 67 γραφεία που αυτό διαθέτει, την διετία 2009 – 2010 οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών απώλεσαν κατά μέσο όρο σχεδόν το 20% της αξίας που είχαν πριν την κρίση.

Οι περιοχές που άντεξαν περισσότερο και επομένως τα ακίνητά τους εμφάνισαν τις μικρότερες απώλειες είναι οι εξής:

• Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Άνοιξη, Δροσιά, Άγιος Στέφανος, Μελίσσια, Βριλήσσια, Διόνυσος και Χολαργός στα βόρεια προάστια, καθώς η μείωση των τιμών περιορίσθηκε μεταξύ 8 % και 12 % .

• Η Πετρούπολη στα δυτικά προάστια με μείωση των τιμών στα νεόδμητα ακίνητα από 15% έως 20 %, τη στιγμή που σε περιοχές όπως το Αιγάλεω, το Περιστέρι και το Ίλιον η μείωση τιμών ήταν της τάξεως του 20 - 25 %.

• Στα νότια προάστια, προς το παρόν φαίνεται να άντεξε καλύτερα στη κρίση η Γλυφάδα με μείωση τιμών 12 - 16%, έναντι μείωσης 15 -20 % που παρατηρείται σε Παλαιό Φάληρο, Άνω Γλυφάδα, Βούλα και Βάρκιζα.

• Στην ανατολική Αττική, η μόνη περιοχή που δείχνει να έχει αντισταθεί στην ραγδαία πτώση των τιμών είναι η Αγία Παρασκευή με ποσοστό μείωσης των τιμών μεταξύ 8% και 12 %. Η μέση μείωση τιμών στη συγκεκριμένη ζώνη υπολογίζεται στο 25 % - 30 %, κυρίως σε περιοχές όπως η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Παιανία.

• Σε ότι αφορά στο κέντρο Αθήνας, η μείωση τιμών διαμορφώνεται μεταξύ 15% και 27 %, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της E – Real Estates. Οι περιοχές που επιδεικνύουν μεγαλύτερη αντοχή είναι το Κολωνάκι, το Μετς και το Σύνταγμα με πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά 15 - 20 %. Σε περιοχές όπως το Μεταξουργείο, τα Πατήσια, ο Κολωνός και το Κουκάκι η πτώση είναι μεγαλύτερη, μεταξύ 20% και 27 %.

Η αντίσταση αυτών των περιοχών στη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο γεγονός ότι η προσφορά ακινήτων προς πώληση δεν ήταν μεγάλη. Έτσι, το μικρό απόθεμα απούλητων κατοικιών και παράλληλα η εμμονή αρκετών εργολάβων να διατηρούν υψηλές τις τιμές μιας και δεν πιέζονται οικονομικά, περιορίζουν προς το παρόν τις απώλειες.

Πάντως, εκτιμάται πως όσο συνεχίζεται η ύφεση στην οικονομία τόσο θα πιέζονται προς τα κάτω και οι τιμές των ακινήτων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αναστρέψει την κατάσταση με μέτρα όπως η αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα κατά την άποψη του κ. Μπάκα, στα τέλη του 2011 και στις αρχές του 2012 ενδεχομένως θα παρατηρηθεί μεγάλη πίεση για μείωση των τιμών σε ποσοστό 5 - 8 % σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.

«Εκτιμούμε ότι οι κατασκευαστές θα αρχίσουν να πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές , διότι όσο περνάει ο καιρός το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών θα μεγαλώνει με αποτέλεσμα «η χασούρα» να γίνετε περισσότερο εμφανής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στα παλαιά ακίνητα, η πτώση τιμών ξεπερνά ήδη το 25% σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός που φανερώνει ότι στην αγορά υπάρχουν πλέον αρκετές και καλές ευκαιρίες.

του Φάνη Γαβρινιώτη - euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου