ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Αλλάζει ο πανευρωπαϊκός χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων....?



Ο πανευρωπαϊκός χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων ίσως να αλλάξει ριζικά εξαιτίας της Nova και των καρτών αποκωδικοποίησής της. 

Η γνωστή υπόθεση των αγγλικών παμπ που μετέδιδαν αγώνες της Premier League όχι από το BSkyB, το βρετανικό κανάλι που έχει

αγοράσει τα ποδοσφαιρικά δικαιώμα,τα αλλά μέσω καρτών της Nova, η οποία μεταδίδει τους αγώνες στην Ελλάδα, μπορεί να εξελιχθεί στην κερκόπορτα που θα ανοίξει τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ε.Ε.

Με βάση την εισήγηση της γενικής εισαγγελέως του Δικαστηρίου της Ε.Ε., Juliane Kokott οι συμφωνίες περί εδαφικής αποκλειστικότητας στη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης και δεν απαγορεύεται η απευθείας μετάδοση αγώνων της Premier League σε χώρους εστίασης με τη χρήση καρτών αποκωδικοποίησης προερχόμενων από άλλο κράτος. 

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σε περίπου ένα εξάμηνο, αλλά η εμπειρία μέχρι τώρα έχει δείξει πως οι εισηγήσεις των εισαγγελέων "προδικάζουν" την τελική απόφαση. 

Πηγές της Forthnet μιλώντας στο Capital.gr ανέφεραν πως παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση που "μπορεί να αλλάξει για πάντα την εικόνα των δικαιωμάτων τηλεοπτικών μεταδόσεων", σημειώνοντας πως εφόσον ισχύσει μια τέτοια απόφαση, οι πάροχοι περιεχομένου στην Ευρώπη, και μάλιστα όσοι διαχειρίζονται την "χρυσοτόκο όρνιθα" του ποδοσφαίρου είναι αυτοί που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. 

Και αυτό γιατί οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι πληρώνουν αδρά για να μεταδίδουν τα πιο μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, όπως το Αγγλικό, το Γερμανικό, το Ισπανικό και το Ιταλικό ή ακόμη και το Champions League, οπότε με την πιθανή κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών, το πιθανότερο είναι ότι θα συμπιεστούν και οι τιμές. 

Τα στελέχη της Forthnet εξηγούσαν πως μια τέτοια απόφαση θα επηρεάσει αυτούς τους μεγάλους... οίκους, όπως η Football Association Premier League (FAPL), η διοργανώτρια της πρώτης εθνικής κατηγορίας του αγγλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου που έχει αναλάβει και την εμπορική εκμετάλλευση των αγώνων αυτής της κατηγορίας. Και αυτό γιατί το περιεχόμενό τους, δηλαδή το βρετανικό πρωτάθλημα, έχει απήχηση και εκτός συνόρων και μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και το 50% των τηλεοπτικών εσόδων προέρχεται από τις μεταδόσεις σε τρίτες χώρες. 

Πώς ο νέος χάρτης στα τηλεοπτικά δικαιώματα μπορεί να επηρεάσει κανάλια ή εταιρείες τηλεπικοινωνιών; Από την Forthnet τηρούσαν επιφυλάξεις για το πώς μπορεί να είναι η επόμενη μέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν ξέρουμε ακόμη εάν είναι απειλή ή ευκαιρία". 

Πάντως, εκτιμούσαν πως εάν εφαρμοστεί μια τέτοια απόφαση, πιθανότατα θα κόστιζε στο μέλλον φθηνότερα η "αγορά" των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Για το αν θα μπορούσε και το ελληνικό πρωτάθλημα να μεταδίδεται "ελεύθερα" σε τρίτες χώρες, από την εταιρεία ανέφεραν πως το ενδιαφέρον του κοινού για την Super League είναι εν πολλοίς περιορισμένο γεωγραφικά. Από τα περίπου 57 εκατ. ευρώ που αποτιμώνται τα ελληνικά τηλεοπτικά δικαιώματα της... στρογγυλής θεάς, τα 2,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από έσοδα του εξωτερικού. 

Επίσης, σημασία έχει και ο δορυφόρος που χρησιμοποιεί ο κάθε πάροχος για να μεταδίδει το πρόγραμμά του. Το γεγονός ότι η Forthnet χρησιμοποιεί τον δορυφόρο Hotbird, που προσφέρει κάλυψη από την Βρετανία μέχρι την Μέση Ανατολή ήταν αυτό που κατέστησε εφικτό να "παίζουν" οι κάρτες αποκωδικοποιήσής της στις βρετανικές παμπ. 

Η γενική εισαγγελέας πάντως, στην εισήγησή της διαπίστωσε ότι η εκμετάλλευση των επίμαχων δικαιωμάτων δεν θίγεται με τη χρήση ελληνικών καρτών αποκωδικοποίησης, αφού και για αυτές τις κάρτες προβλέπεται συνδρομή. Το κόστος της συνδρομής δεν είναι μεν τόσο υψηλό όσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά, κατά τη γενική εισαγγελέα, δεν υπάρχει κάποιο ειδικό δικαίωμα για τη διαφορετική τιμολόγηση των υπηρεσιών σε κάθε κράτος μέλος. Τουναντίον, η εσωτερική αγορά στηρίζεται στη λογική ότι οι διαφορετικές τιμές στα κράτη μέλη εξισορροπούνται μέσω των εμπορικών συναλλαγών. 

Το ιστορικό 
Η υπόθεση έλαβε χώρα στην Αγγλία, όταν κάποιες παμπ «έπαιζαν» στις οθόνες τους αγώνες της Premier League, όχι από το βρετανικό κανάλι BSkyB που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Βρετανία, αλλά μέσω της Nova! Οι υπεύθυνοι της παμπ είχαν προμηθευτεί μια κάρτα αποκωδικοποίησης της ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα των Αγγλικών αγώνων ποδοσφαίρου για μετάδοση στη χώρα μας. Εντούτοις η κάρτα χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό, γλιτώνοντας την παμπ από μερικές χιλιάδες λίρες ετησίως που είναι η αντίστοιχη συνδρομή στο Sky. 

Οι εν λόγω επιχειρήσεις έγιναν κάποια στιγμή αντιληπτές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αγωγές. Ενάγοντες στην υπόθεση είναι η «The Football Association Premier League Ltd», η Netmed Hellas SA και η Multichoice Hellas, δηλαδή ο όμιλος της Nova και κατ’ επέκταση η Forthnet. 

Οι ενάγουσες άσκησαν τρεις αγωγές: δύο κατά προμηθευτών εξοπλισμού και καρτών αποκωδικοποίησης δορυφορικών προγραμμάτων σε εντευκτήρια και μπαρ, που επιτρέπουν τη λήψη προγραμμάτων δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών εκτός του οργανισμού της Sky και μια κατά κατόχων αδειών ή διαχειριστών τεσσάρων εντευκτηρίων που προέβαλαν αναμετρήσεις ομάδων της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας που μεταδίδονταν ζωντανά σε σταθμούς της εταιρείας συμμετοχών Arab Radio and Television Network (ART). 

Εντούτοις, το αγγλικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έβγαλε κάποια γνωμοδότηση, αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Της Ρόης Χάικου - capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου