ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Θάνατος δεκάδων δελφινιών




Σοκ έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες ο θάνατος δεκάδων δελφινιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς οι επιστήμονες αναζητούν τα αίτια, οι υποψίες στρέφονται στην πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο μετά από τη φονική έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού.
Από τις αρχές του έτους, στις ακτές του
βορείου τμήματος του Κόλπου, έχουν εντοπιστεί 29 νεκρά έμβρυα. Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται πρωτοφανές καθώς σε ετήσια βάση αναφέρονται περίπου δύο τέτοια περιστατικά, συνήθως το Μάρτιο, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Εκπρόσωπός της τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς οι θάνατοι να αποδοθούν με βεβαιότητα στην πετρελαιοκηλίδα, ωστόσο συμφώνησε ότι είναι «ιδιαίτερα ανησυχητικοί».
Συνολικά, τους τελευταίους δύο μήνες έχουν ξεβραστεί στην περιοχή 53 νεκρά ρινοδέλφινα όλων των ηλικιών. Παρότι βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια αποσύνθεσης, οι αρμόδιες αρχές λένε ότι όλα πέθαναν τους τελευταίους μήνες.
Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αναφερθεί 51 τέτοια, «ασυνήθιστα περιστατικά θανάτου» όπως τα χαρακτηρίζουν 0 δύο λιγότερα δηλαδή απ' όσα σημειώθηκαν μόνο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο. Τα περισσότερα αποδόθηκαν στις τοξίνες που παράγει η άλγη, κατά την «κόκκινη παλίρροια», η οποία πλήττει κάθε καλοκαίρι τον Κόλπο του Μεξικού. Ποτέ ωστόσο η άλγη δεν είχε κριθεί «ένοχη» για αύξηση στους θανάτους των δελφινιών.
«Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα για τα αίτια», λέει ο ερευνητής της Ζωολογικής Εταιρίας του Σικάγο Ράντολ Ουελς, ο οποίος ειδικεύεται σε ασυνήθιστα περιστατικά θανάτου ζώων. «Ιστορικά μιλώντας πάντως πρόκειται για ένα συμβάν που ξεχωρίζει ως ασυνήθιστο.»
Ο λόγος που οι αρχές δεν «δείχνουν» - ακόμη τουλάχιστον- την πετρελαιοκηλίδα είναι ότι στο σύνθετο οικοσύστημα του Κόλπου του Μεξικού, υπάρχουν πολλοί «ύποπτοι».
Επιπλέον, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, μια μικρή αύξηση στους θανάτους ρινοδέλφινων στην περιοχή παρατηρείται από πέρυσι, δύο μήνες πριν από το δυστύχημα στην πλατφόρμα, το οποίο προκάλεσε τη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες πραγματοποιούν τώρα τοξικολογικές και γενετικές εξετάσεις στα άτυχα θηλαστικά προκειμένου να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του θανάτου τους.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου