ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ιρλανδία - δεν θα αποδυναμώσουμε την οικονομία μας, επειδή το λέτε εσείς



Από το ξεκίνημα της «Ιρλανδικής» κρίσης μεταξύ των όσων «για καλό» ακούστηκαν από διαφόρους «οίκους» και πολιτικούς Ευρωπαίους, αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η επιμονή όλων αυτών σε ένα κυρίως θέμα. Την μείωση του
συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων, που στην Ιρλανδία είναι 12,5% μόνον.

Η Ιρλανδική Οικονομία δεν πτώχευσε ως γνωστόν, ούτε καν ο κρατικός της τομέας. Το πρόβλημα γεννήθηκε όταν η κυβέρνησή της για να σώσει χρεωκοπημένες τράπεζες, χρεώθηκε η ίδια και φυσικά «εν ονόματι» του Ιρλανδικού λαού.

Ο φορολογικός συντελεστής, 12,5%, αποτέλεσε τον βασικό άξονα κίνησης του «κελτικού τίγρη» τα προηγούμενα χρόνια και ήταν κύριο κίνητρο στην προσέλκυση άνω των 1.000 ξένων επιχειρήσεων από πλευράς Ιρλανδίας.

Αυτό ενοχλεί αλλά και άνοιξε την «όρεξη» φαίνεται κάποιων. Ο κ. Σαρκοζί, όταν έκαιγε το Ιρλανδικό θέμα, πριν 2-3 μήνες, το πρώτο που είπε ήταν ότι «δεν μπορεί να δανείζεται η Ιρλανδία, αλλά να διατηρεί και το συντελεστή φορολογίας της στο 12,5%».

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας επανέλαβε απαντητικά χθες, μετά από νέες προτροπές για αύξηση του φορολογικού συντελεστή, ότι δεν προτίθεται να τον αυξήσει, χάνοντας αυτό το σημαντικότατο πλεονέκτημα της οικονομίας της χώρας.

Ο Άλαν Κέλι, εργατικός ευρωβουλευτής,  χαρακτήρισε τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Σαρκοζί, «κοντόφθαλμες και επικίνδυνες», προειδοποιώντας μάλιστα για επερχόμενες πιέσεις από Ευρωπαϊκής πλευράς για το θέμα, μιλώντας για «μάχη» που θα χρειαστεί να γίνει.

Είναι Ιρλανδοί και δεν ξεχνούν.

elzoni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου