ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Εκπέμπουμε δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα... τρώγοντας

Οι ανάγκες ενός ανθρώπου σε φαγητό επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με δύο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, αποκαλύπτει νέα μελέτη. Αυτό μεταφράζεται στο 20% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μόνο από δραστηριότητες που
συνδέονται με την κατανάλωση τροφίμων από τους ανθρώπους.



Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμερίας στην Ισπανία, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση “International Journal of Life Cycle Assessment” είναι η πρώτη που λαμβάνει υπόψη την παραγωγή τροφίμων και ανθρωπίνων περιττωμάτων. Οι ερευνητές προχώρησαν στους υπολογισμούς τους χρησιμοποιώντας ως ενδεικτική την κατανάλωση τροφίμων από τους Ισπανούς το 2005 -που ανήλθε στα 881 κιλά για κάθε άτομο κατά μέσο όρο- και ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ παραγωγής, κατανάλωσης και επιπτώσεων για το περιβάλλον.
Στους υπολογισμούς περιελήφθησαν τα στάδια της παραγωγής σε καλλιέργειες και εκτροφεία, της επεξεργασίας των τροφίμων, της συσκευασίας τους, της πώλησης και της διανομής, της προετοιμασίας τους ώστε να καταναλωθούν και της απόρριψής τους υπό τη μορφή περιττωμάτων ή σκουπιδιών.
Κατά τους ερευνητές, οι δραστηριότητες που έχουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις για το περιβάλλον από πλευράς παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι η παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακολουθούν τα ανθρώπινα περιττώματα καθώς και οι διαδικασίες και τα προϊόντα που σχετίζονται με αυτά, για παράδειγμα η επεξεργασία λυμάτων, το χαρτί τουαλέτας ή η κατανάλωση σαπουνιού και νερού. Οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα πάντως θεωρούν πως τα περιττώματα μπορούν να «αντισταθμιστούν» από τη σταθεροποίηση του άνθρακα –τη διαδικασία, κατά την οποία το CO2 μετατρέπεται σε στερεά συστατικά- και συνεπώς, όπως οι ίδιοι λένε, από μία άποψη δεν επιβαρύνουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα.
Σημειώνεται ότι η χορτοφαγική διατροφή ή αυτή που είναι πτωχή σε κρέας θεωρείται πως συμβάλλει στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της παραγωγής τροφίμων για το περιβάλλον.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου