ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τα 6 πιο βρώμικα σημεία του σπιτιού




Εάν σας έπεφτε ένα φρούτο στο νεροχύτη ενώ το ξεπλένατε, θα το σκεφτόσαστε καλύτερα για να το φάτε;

Μικρόβια, όπως οι ιοί του κρυολογήματος και τα

βακτήρια, μπορούν να ζήσουν σε απροσδόκητες θέσεις. Εδώ, παραθέτουμε τα 6 πιο βρώμικα σημεία στο σπίτι -όπως ο νεροχύτης στην κουζίνα- και τι μπορεί να γίνει ώστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους οικείους σας.

1. Στο νεροχύτη και γύρω από αυτόν, με το ξέπλυμα των διαφόρων σκευών της κουζίνας δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη διαφόρων βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου και του E. Coli καθώς και αυτού της Salmonella. Έτσι μπορούν εύκολα, τα βακτηρίδια αυτά, να μετοικίσουν στα χέρια και εν συνεχεία στα τρόφιμα.
Για την απολύμανση του νεροχύτη και την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηριδίων, συνίσταται το πλύσιμο του νεροχύτη και της γύρω περιοχής, με διάλυμα χλωρίνης και νερού μια φορά την ημέρα και στη συνέχεια καλό πλύσιμο των χεριών.

2. Καθημερινά κάνουμε χρήση της οδοντόβουρτσας, αλλά κανείς δεν έχει σκεφτεί τι μικρόβια υπάρχουν πάνω της. Bεβαίως, την ξεπλένουμε μετά τη χρήση, αλλά είναι γνωστό ότι, τα βακτηρίδια αναπτύσσονται με την υγρασία. Η τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας σε σημείο που αερίζεται, ώστε να διατηρείται στεγνή μεταξύ των χρήσεων, είναι σημαντική. Επιπλέον, πρέπει να γίνεται τακτική αντικατάστασή της, ειδικά μετά από κάποια ασθένεια.

3. Σύμφωνα με μελέτη, βρέθηκε ότι, στα δοχεία που χρησιμοποιούμε για το αλάτι και το πιπέρι επάνω στο τραπέζι, υπάρχουν ιοί του κοινού κρυώματος!
Μια γρήγορη λύση ώστε να φύγουν τα βακτηρίδια είναι, να καθαρίζουμε τα δοχεία αυτά καθημερινά ενώ καθαρίζουμε και το τραπέζι μετά το φαγητό και μετά να πλένουμε τα χέρια μας.

4. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει επίσης ότι, τα μισά από τα τηλεχειριστήρια του σπιτιού, έχουν στις επιφάνειές τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.
Για το καθάρισμά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαντηλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα αλλά, η σημαντικότερη αντιμετώπιση των μικροβίων βρίσκεται στο τακτικό πλύσιμο των χεριών.

5. Άλλο ένα βρώμικο και γεμάτο μικρόβια σημείο του σπιτιού, αλλά και του γραφείου, που οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά και, μάλλον, για πολλές ώρες, είναι το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Μια γρήγορη λύση για να φύγουν τα βακτηρίδια από εκεί, είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση του υπολογιστή. Πρέπει να καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι τακτικά.

6. Θα έλεγε κανείς ότι η μπανιέρα είναι από τα πιο καθαρά σημεία ενός σπιτιού. Όμως, όπως φαίνεται δεν είναι, αφού δείγματα νερού από εκεί εμφανίζουν επικίνδυνη ανάπτυξη βακτηριδίων. Οι ειδικοί συστήνουν τον καθαρισμό και την απολύμανση της μπανιέρας με χλωρίνη μετά από κάθε χρήση.

Πολλά μικρόβια είναι ακίνδυνα, ενώ ορισμένα κάνουν ακόμα και καλό στην υγεία μας. Αλλά για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας από τα επικίνδυνα βακτηρίδια, πρέπει να διατηρούμε τα χέρια μας πάντα καθαρά, γιατί με τα χέρια μεταφέρονται τα βακτήρια και οι ιοί στα μάτια, τη μύτη, το στόμα, αλλά και στους οικείους μας.

Το διεθνές κέντρο ελέγχου λοιμώξεων, συστήνει τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Το απολυμαντικό χεριών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τα μικρόβια, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά το πλύσιμο των χεριών.

capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου