ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Αποκαλύψεις... δισεκατομμυρίων για τη μαύρη αγορά τόνου

«Μπίζνες» δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν στηθεί γύρω από την παράνομη αλίευση του τόνου - και μάλιστα με τη συνεργασία κυβερνήσεων - παρότι εκφράζονται φόβοι ακόμη και για την επιβίωση του είδους. Αυτό αποκαλύπτει έρευνα διεθνούς δικτύου δημοσιογράφων, οι οποίοι εντοπίζουν τα
 αίτια του φαινομένου στη... μανία για σούσι που «σαρώνει» πολλές χώρες.


Η έρευνα που διήρκεσε επτά μήνες και τα συμπεράσματα της οποίας ξετυλίγονται επί της οθόνης, στο ντοκιμαντέρ "Looting the Seas" («Λεηλατώντας τη Θάλασσα»), κατέδειξε ότι αλιείς αγνοούν εσκεμμένα τις επίσημες ποσοστώσεις με στόχο να διοχετεύουν στην - ιαπωνική κυρίως - αγορά τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα τόνου.

Δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν δέκα χώρες, ανάμεσά τους και τη γειτονική Τουρκία, όμως διαπίστωσαν τις μεγαλύτερες παραβιάσεις στη Γαλλία, όπου όπως υποστηρίζουν, το υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας και η βιομηχανία τόνου «μαγειρεύουν» από κοινού τα επίσημα στοιχεία προκειμένου να φαίνεται ότι η χώρα είναι συνεπής ως προς τις ποσοστώσεις. «Όλοι τους έκλεψαν», παραδέχεται ο ένας από τους έξι Γάλλους κυβερνήτες αλιευτικών που αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. «Είναι σαν να οδηγώ στο δρόμο. Αν ξέρω ότι δεν υπάρχει αστυνομία, θα υπερβώ το όριο ταχύτητας».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ICIJ, ο τζίρος από τη μαύρη αγορά τόνου ξεπέρασε τα 4 δισ. δολάρια μεταξύ 1998 και 2007. Την ίδια χρονιά, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι στα χωρικά της ύδατα αλιεύθηκαν σχεδόν 10.000 τόνοι του ψαριού, ποσότητα σχεδόν διπλάσια από αυτήν που έχει καθορίσει η αρμόδια διεθνής επιτροπή. «Διαπιστώσαμε ότι το σύστημα απέτυχε σε κάθε σημείο: τα σκάφη υπεραλίευαν και οι αξιωματούχοι έκαναν τα στραβά μάτια για χρόνια», λέει η δημοσιογράφος Κέιτ Ουίλσον που συνεργάστηκε για την εκπόνηση της έρευνας.

Στις 17 Νοεμβρίου, συναντώνται στο Παρίσι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία του Τόνου στον Ατλαντικό. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος προτάσεις, ανάμεσά τους και η επιβολή μορατόριουμ στη βιομηχανική αλιεία κυανόπτερου τόνου, που έχουν ως στόχο την προστασία του πληθυσμού από την κατάρρευση. Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αφανισμός του τόνου δεν θα αποτελούσε πλήγμα μόνο για τους... λάτρεις του σούσι: Το ψάρι βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, συνεπώς χωρίς αυτό θα κατέρρεαν ολόκληρα θαλάσσια οικοσυστήματα.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου