ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Αμφιβολίες για την ακρίβεια των προβλέψεων


Η μέση πρόβλεψη για την τιμή αργού στις ΗΠΑ το 2010 αναθεωρήθηκε σταθερά προς τα άνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι στην πρώτη έρευνα του Reuters τον Οκτώβριο του 2009 στα 81,06 δολάρια στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου του 2010, για να υποβαθμιστούν ωστόσο εν συνεχεία σε καθέναν από τους προσεχείς τέσσερις μήνες στο χαμηλό των 78,63 δολαρίων το βαρέλι.

Οι προβλέψεις θεωρούνται κάτι πολύ δύσκολο, ειδικά όταν πρόκειται να «φωτίσουν» το μέλλον.

Με αυτό ως δεδομένο, οι πρώτοι
 οκτώ μήνες του 2010 αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δύσκολοι όσον αφορά στις προβλέψεις με τους επενδυτές και τις αγορές να διακατέχονται πότε από υπερβολική απαισιοδοξία και πότε από υπερβολική αισιοδοξία.

Αυτό συνέβη, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ανάλυση του Reuters, εξαιτίας του έντονου συσχετισμού που παρατηρήθηκε ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες ενεργητικού, γεγονός που διέψευσε τις προβλέψεις πολλών αναλυτών.

Ακόμη και ο διοικητής της Φέντεραλ Ριζέρβ, Μπεν Μπερνάνκι, έκανε λόγο για «ασυνήθιστη αβεβαιότητα», η οποία επισκιάζει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Τα αντισταθμιστικά ταμεία, από την πλευρά τους, γνώρισαν πολλά προβλήματα, καθώς σημαντικά από αυτά έκλεισαν και επέστρεψαν τα χρήματα στους επενδυτές εν μέσω της αβεβαιότητας και των έντονων διακυμάνσεων. Η μοναδική ξεκάθαρη τάση ήταν η μεγάλη φυγή των επενδυτών προς τα ασφαλή, υψηλής αξιολόγησης, κρατικά ομόλογα και εταιρικό χρέος.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι προβλέψεις για την τιμή πετρελαίου. Η μέση πρόβλεψη για την τιμή αργού στις ΗΠΑ το 2010 αναθεωρήθηκε σταθερά προς τα άνω από τα 74 δολάρια το βαρέλι στην πρώτη έρευνα του Reuters τον Οκτώβριο του 2009 στα 81,06 δολάρια στην αντίστοιχη έρευνα του Απριλίου του 2010, για να υποβαθμιστούν ωστόσο εν συνεχεία σε καθέναν από τους προσεχείς τέσσερις μήνες στο χαμηλό των 78,63 δολαρίων το βαρέλι.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει περαιτέρω πτωτική αναθεώρηση και στην έρευνα του Σεπτεμβρίου. Μολονότι οι προσαρμογές αυτές δεν είναι μεγάλες αποτελούν τον κανόνα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ανάλογες είναι και οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις της τιμής πετρελαίου για το 2011. Οι προβλέψεις βελτιώθηκαν σταθερά από τα 81,30 δολάρια το βαρέλι στα 87,53 δολάρια τον Απρίλιο, προτού αναθεωρηθούν πτωτικά στα 83,84 δολάρια μέχρι τον Αύγουστο.

Ετσι, αντί να καθοδηγούν την αγορά, οι προβλέψεις αποδείχθηκαν τελικά ότι ακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να προσφέρουν οδηγό για το μέλλον. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο μεταξύ των αναλυτών στην αγορά πετρελαίου.

Δημοσίευμα των «Financial Times» στις αρχές του μηνός επεσήμανε ότι έκθεση της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης «προσέφερε λιγοστές χρήσιμες πληροφορίες».

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου