ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

FT: Οι αγορές ετοιμάζονται για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους



 «Σε έναν κόσμο όπου το αδιανόητο έχει γίνει νοητικά πιθανό, οι αγορές ετοιμάζονται τώρα για ένα γεγονός το οποίο πολλοί δεν συμπεριελάμβαναν προηγουμένως στη σφαίρα του πιθανού», γράφουν οι Financial Times. Πολλοί αρχίζουν να αναρωτιούνται για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει μακροπρόθεσμα να αποφύγει την αναδιάρθρωση των χρεών της, ή
ακόμα και μια ξεκάθαρη στάση πληρωμών, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής ανάλυσης ομολόγων της HSBC, Steven Major, επενδυτές και αναλυτές βάζουν κάτω τα νούμερα για να υπολογίσουν τι θα μπορούσαν να χάσουν σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.

Εάν κανείς λάβει υπόψη του τις ανάλογες κινήσεις αναδυόμενων χωρών κατά τα τελευταία 12 χρόνια, βλέπει ότι συνήθως –και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα- οι επενδυτές ανακτούν το 70% της επένδυσής τους. «Τα πολύ μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται κάτω από την τιμή αυτή», επισημαίνει ο Major.

Τα ελληνικά credit default swaps, δηλαδή τα ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας, τοποθετούν την πιθανότητα ενός τέτοιου γεγονότος στο 30% για τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μεγαλύτερη πιθανότητα χρεοκοπίας από ό,τι εμφανίζει το Ιράκ.

Ελληνικές πηγές, που όπως αναφέρουν οι FT, γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης, αποκαλύπτουν ότι η Αθήνα θα μπορούσε να εξετάσει τις επιλογές της γύρω από την αναδιάρθρωση του χρέους αργότερα μέσα στο έτος. Όπως επισημαίνουν, ίσως να εξεταστεί η ανταλλαγή βραχυπρόθεσμων ομολόγων με άλλα, πιο μακροπρόθεσμης λήξης.

Κάποιες αναδυόμενες χώρες, όπως το Μεξικό και ο Λίβανος, συνηθίζουν να ανταλλάσουν ομόλογα, ζητώντας από τους επενδυτές να παραδώσουν οικειοθελώς τους τίτλους που έχουν στα χέρια τους, λαμβάνοντας άλλους, πιο μακροπρόθεσμους. «Ένα παρόμοιο μοντέλο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, υποψιάζονται κάποιοι τραπεζίτες, όπου οι επενδυτές θα μπορούσαν να επιλέξουν να προσφέρουν ένα ομόλογο βραχυπρόθεσμης λήξης με ένα πιο μακροπρόθεσμο, κερδίζοντας πρόσθετη απόδοση», γράφουν οι FT.

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, η λέξη κλειδί σε αυτή την περίπτωση είναι το «οικειοθελώς», καθώς σε αντίθετη περίπτωση, οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρήσουν πως η χώρα βρίσκεται επίσημα σε στάση πληρωμών.

isotimia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου