ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

«Δημοσιονομική επιδημία» φοβούνται οι αγορές

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και κεντρικοί τραπεζίτες διαβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος για εξάπλωση της ελληνικής κρίσης σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης είναι περιορισμένος.

Μερίδα αναλυτών, επίσης, συμφωνεί ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, παρά τα προβλήματά τους, δύσκολα
 θα βρεθούν σε θέση αντίστοιχη με αυτήν της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι εάν το ίδιο πιστεύουν και οι αγορές. Και η απάντηση εδώ είναι μάλλον αρνητική.

Μπορεί οι επενδυτές να μην έχουν επιβάλει μέχρι στιγμής αντίστοιχα υψηλό κόστος δανεισμού στους υπόλοιπους «ασθενείς κρίκους» της νομισματικής ένωσης, στέλνουν όμως μήνυμα ότι τόσο οι χώρες αυτές όσο και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να πείσουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μίας «δημοσιονομικής επιδημίας» στη Ζώνη του Ευρώ.

Η πρώτη χώρα που κινδυνεύει να βρεθεί στο στόχαστρο, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Wall Street Journal, είναι η Πορτογαλία.

Τις τελευταίες ημέρες, μετά και το αίτημα της Ελλάδας για συνομιλίες με αξιωματούχους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το επιτόκιο των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,61%.

Παράλληλα σε μία μόλις εβδομάδα, το κόστος για ασφάλιση πενταετών πορτογαλικών ομολόγων, αξίας 10 εκατ. δολ., αυξήθηκε κατά 30%, στα 200.000 δολ. ετησίως. Μπορεί η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων να είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη των ελληνικών, η απότομη αύξησή της, όμως, θα πρέπει να προβληματίσει τη χώρα, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει την Πορτογαλία ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα εντός του 2010, για να μειώσει το έλλειμμά της.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, από το 9,4% πέρυσι, στο 8,3% φέτος, την ώρα που το χρέος της πλησιάζει το 90% του ΑΕΠ. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι αυτό δεν είναι αρκετό και προειδοποιούν ότι, εάν η πορτογαλική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα σταθεί εμπόδιο και στις προσπάθειες για ανάκαμψη.

Υπάρχει ωστόσο και ένα στοιχείο, που, όπως φαίνεται, καθησυχάζει τους Πορτογάλους αξιωματούχος. Η χώρα έχει, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays αντλήσει ήδη από τις αγορές περισσότερο από το 40% των κεφαλαίων, που χρειάζεται.

naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου