ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Έρχεται η... λιρέτα Εξαρχείων

Μπορεί τα απαισιόδοξα σενάρια της χρεοκοπίας να αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας και το φλερτ με την αλησμόνητη δραχμή να κερδίζει πόντους στο χρηματιστήριο της φημολογίας, το νέο νόμισμα όμως, που θα... αντικαταστήσει το ευρώ, είναι έτοιμο προς κυκλοφορία, όχι από το Εθνικό Νομισματοκοπείο, αλλά από τα... Εξάρχεια.

Η λιρέτα Εξαρχείων είναι

πλέον γεγονός και στην πιο «αυτόνομη» γειτονιά της Αθήνας κυκλοφόρησαν  ήδη οι πρώτες. Σε αρχικό στάδιο, οι αφίσες της λιρέτας Εξαρχείων  φιγουράρουν τις τελευταίες μέρες στους τοίχους της περιοχής.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές της λιρέτας, στα χαρτονομίσματα θα υπάρχουν φιγούρες ιστορικών προσώπων που έζησαν και έδρασαν στα Εξάρχεια και σκοπός είναι να αποδειχθεί πως δεν είναι απαραίτητο το χρήμα που εκδίδεται από τις κεντρικές τράπεζες.

Πρόκειται για μια κίνηση στα πρότυπα της Αργεντινής, όπου μετά τη χρεοκοπία πολλές επαρχίες τύπωσαν τα δικά τους νομίσματα. Φαίνεται απολύτως ουτοπικό και στο πρώτο άκουσμα προκαλεί ασφαλώς μειδιάματα και καγχασμούς, καθώς η κοινωνία μας έχει συνηθίσει σε στερεότυπα οικονομικής σκέψης.

Έχει δοκιμαστεί όμως με επιτυχία στην Αργεντινή, όπου μετά τη χρεοκοπία της χώρας πολλές επαρχίες τύπωσαν δικά τους χαρτονομίσματα, ενώ στο Μπουένος Άιρες κυκλοφόρησαν άλλα 17, τα οποία εκδόθηκαν από συνοικιακά συμβούλια. Υπολογίζεται ότι 20% του πληθυσμού χρησιμοποιούσε τότε αυτό το εναλλακτικό μέσο στις συναλλαγές.

(+)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου