ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Σε αδιέξοδο οι κατασκευαστές



Ως έτος κατάρρευσης των ψευδαισθήσεων που έτρεφε μερίδα του κατασκευαστικού κόσμου, η οποία έχτιζε φθηνά και πουλούσε ακριβά, χαρακτηρίζουν το 2011 στελέχη της κτηματαγοράς. Η αύξηση του «χάσματος» ανάμεσα στις τιμές μεταχειρισμένων και καινούργιων ακινήτων, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πτώση των τιμών των ακινήτων  αναμένεται να αποτελέσουν κυρίαρχα χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς και κατά τη φετινή χρονιά.


Τι αναμένεται

Σήμερα στην ίδια περιοχή ένα
νεόδμητο ακίνητο μπορεί να πωλείται ακριβότερα, σε σύγκριση με ένα άλλο που κατασκευάστηκε πριν από 7-10 χρόνια, τουλάχιστον κατά 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η μεγάλη αυτή ψαλίδα αξιών έστρεψε το 2010 σχεδόν οκτώ στους δέκα υποψήφιους αγοραστές κατοικίας στα μεταχειρισμένα, τάση που αναμένεται να επικρατήσει και φέτος.

«Το λόμπι των κατασκευαστών επιδίωκε να ενισχύει ιδίως προ κρίσης -οπότε η αγοραστική δύναμη ήταν μεγάλη- την ΄ψευδαίσθηση΄ ότι η νεόδμητη κατοικία υπερείχε αυτής που είχε κατασκευαστεί πριν από 7 ή 10 χρόνια. Σε σχέση με το κόστος κατασκευής πουλούσε συνήθως σπίτια πολύ ακριβά, κερδίζοντας ακόμη και τα διπλάσια όσων είχε επενδύσει» σημειώνει στο Capital.gr στέλεχος της αγορας.

Η οικονομική κρίση συρρίκνωσε τον αριθμό των αγοραπωλησιών το 2010, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τις 45.000 και σε συνδυασμό με τη στροφή των (ελάχιστων) αγοραστών στα μεταχειρισμένα παραγκώνισε τους κατασκευαστές.


«Κατά κύριο λόγο, οι κατασκευαστές όλα τα προηγούμενα χρόνια έθεταν προς πώληση τα ακίνητα σε υψηλές τιμές. Και αυτό τους στοίχισε σε μερίδιο αγοράς. Έτσι το 2005 πωλούνταν 80% νεόδμητα και 20% μεταχειρισμένα, ενώ σήμερα έχουμε πλήρη αντιστροφή αυτής της αναλογίας. Ακόμη και έαν ανακάμψει η αγορά, οπότε σίγουρα θα πωλούν όλοι περισσότερο, αλλά η επανάκτηση του χαμένου μεριδίου θα παραμένει δύσκολη υπόθεση» σημειώνει ο Νίκος Γιανουλλέλης, σύμβουλος διαχείρισης ακινήτων.

Την ίδια στιγμή, όσοι κατασκευαστές επέλεξαν να υπερτιμήσουν τα ακίνητά τους, βρίσκονται σήμερα ενώπιον αδιεξόδου: Τα καινούργια ακίνητα που κατασκευάζονται σήμερα είναι φθηνότερα, δεδομένου ότι έχει υποχωρήσει τόσο η τιμή των οικοπέδων όσο και το κόστος κατασκευής (οι κατασκευαστές αγοράζουν τις πρώτες ύλες με έκπτωση) ή το εργατικό κόστος.

Με άλλα λόγια, το 2011 πέραν των φθηνότερων, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κατοικιών (λόγω των παραπάνω παραγόντων), προβλέπεται πτώση τιμών, η οποία τοποθετείται μεσοσταθμικά από τους αναλυτές στο 10%.
Αναφορικά με τον αριθμό των αγοραπωλησιών σε όλη την Ελλάδα, άγγιξε «πάτο» το πρώτο εξάμηνο του 2010 και παρότι φέτος αναμένεται να ενισχυθεί θα παραμείνει χαμηλός για τα ελληνικά δεδομένα.

«Το 2011 αναμένουμε να διαμορφωθούν στις 60.000 οι πράξεις αγοραπωλησίας, μέγεθος που για τα δεδομένα του ελληνικού real estate είναι μικρό, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η αγορά ΄καλύπτεται΄ με 100.000 και κατʼ εξακολούθηση οι τιμές παραμένουν σταθερές» αναφέρει ο κ. Γιανουλλέλης.

Παράλληλα, σε σχέση με την κύρια κατοικία, η παραθεριστική αναμένεται να συμπιεστεί και το 2011, καθώς η προσφορά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη ζήτηση.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου - capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου