ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Τυχαίο που... ο πρώην πρωθυπουργός Κ Σημίτης στις 18-12-2008 στη βουλή συνιστούσε.....




Σκληρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης αναφερόμενος στον κίνδυνο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, λόγω δυσκολιών δανεισμού του κράτους, ενώ υποστήριξε ότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει την στήριξη της Κομισιόν, αφού η τελευταία έχει την αίσθηση ότι εξαπατήθηκε από την σημερινή ελληνική κυβέρνηση.
«Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού
του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ε.Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν». Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι «η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ε.Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της (απογραφή,αναθεώρηση ΑΕΠ,γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης), εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητα του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι «αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δισ., αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δισ. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου