ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Δεύτερη στον πλανήτη η Κίνα


Υστερα από τρεις δεκαετίες ταχύτατης ανάπτυξης, η Κίνα είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, έχοντας καταφέρει να υποσκελίσει και την Ιαπωνία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρχές της χώρας.

«Η Κίνα είναι στην
 πραγματικότητα ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη», υπογράμμισε ο Γι Γκανγκ, επικεφαλής της αρχής για τη Διαχείριση των Αποθεμάτων Ξένου Συναλλάγματος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό China Reform.

Ο αξιωματούχος δεν επικαλέστηκε συγκεκριμένα στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας. Παρ' όλα αυτά, η δήλωσή του δεν αμφισβητείται, καθώς η κινεζική οικονομία ήταν πολύ κοντά στο να ξεπεράσει την ιαπωνική σε μέγεθος ήδη από το 2009.

Εκτιμάται δε ότι θα διατηρήσει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για πολλά χρόνια ακόμη. Τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και επενδυτικοί οίκοι, όπως η Goldman Sachs υπολογίζουν ότι έως το 2025 ο ασιατικός δράκος θα έχει ξεπεράσει ακόμη και τις ΗΠΑ, κερδίζοντας τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Φέτος αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους του 9% σύμφωνα με τον Γι Γκανγκ.

Ερωτηθείς δε για το εάν έφτασε η ώρα για το γιουάν να αναδειχθεί να καταστεί διεθνές νόμισμα, ο Κινέζος αξιωματούχος σχολίασε ότι «η Κίνα γνωρίζει πολύ καλά πως παραμένει προς το παρόν μια αναδυόμενη οικονομία».

Τις τελευταίες δεκαετίες εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εξέλθει από το καθεστώς της απόλυτης φτώχειας, απολαμβάνοντας σε ένα βαθμό τους καρπούς της εντυπωσιακής ανάπτυξης. Παρ' όλα αυτά, το κατά κεφαλήν εισόδημα παραμένει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με εκείνα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press δεν υπερβαίνει τα 3.800 δολάρια ετησίως. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι φέτος αρκετοί Κινέζοι εργαζόμενοι, σε ξένες κυρίως εταιρείες, προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας και κερδίζοντας τελικά μισθολογικές αυξήσεις. Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις ερμηνεύονται ως μία πρώτη ένδειξη ότι η εποχή του εξαιρετικά χαμηλού εργατικού κόστους πλησιάζει στο τέλος της.

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου