ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

H Γη καπνίζει, οι ωκεανοί έχουν δύσπνοια


Οι ωκεανοί είναι «οι πνεύμονες και η καρδιά» της Γης, παράγοντας το 50% του οξυγόνου στον πλανήτη και απορροφώντας το 30% του διοξειδίου του άνθρακα.

Μπαίνουμε σε μια περίοδο στην
 οποία οι υπηρεσίες που παρέχουν οι ωκεανοί υφίστανται αλλαγές, καθώς οι ωκεανοί δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, λόγω της ανόδου των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Science.

«Είναι σαν η Γη να καπνίζει, για χρόνια, δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Οβε Χόε-Γκούλντμπεργκ, που διευθύνει το Πρόγραμμα Ωκεανών και Ακτών στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Αλλαγών του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τη μελέτη -που παρουσιάζεται στο Science με τον τίτλο «Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Θαλάσσια Οικοσυστήματα του Πλανήτη»- οι ωκεανοί θερμαίνονται ταχύτατα, τα υδατικά ρεύματα αλλάζουν και οι νεκρές ζώνες στα βάθη των ωκεανών επεκτείνονται.

Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί μεγάλης κλίμακας υποβάθμιση των μεγάλων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, όπως τα δάση φυκιών και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καθώς και η κατάρρευση της θαλάσσιας διατροφικής αλυσίδας, με μικρότερα ψάρια και συχνότερες επιδημίες στους θαλάσσιους οργανισμούς.

«Η Γη δεν μπορεί να κάνει χωρίς τους ωκεανούς της. Εχουμε ενδείξεις ότι βαδίζουμε προς μια νέα σημαντική εξαφάνιση ειδών», δήλωσε ο Χόε-Γκούλντμπεργκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου