Εναν κόσμο επιστημονικής φαντασίας να «απλώνεται» μπροστά στα μάτια μας οραματίζεται η επιστημονική κοινότητα, υποσχόμενη τη δημιουργία του εντός των προσεχών ετών. Το φιλόφοξο πρότζεκτ αφορά την κατασκευή φακών επαφής υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι θα
μπορούν να αποθηκεύουν και να προβάλλουν υπό μορφή ολογράμματος μια σειρά δεδομένων και πληροφοριών, κατά το πρότυπο της εντυπωσιακής κινηματογραφικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας.
Πληροφορίες, όπως επί παραδείγματι η ώρα, η ημερομηνία ή η ταχύτητα την οποία αναπτύσσει το αυτοκίνητό μας, θα μπορούν να διαβιβαστούν ανά πάσα στιγμή στον κερατοειδή χιτώνα του ανθρώπινου οφθαλμού, καθιστώντας πιο απλή και περισσότερο λειτουργική την καθημερινότητά μας.
Στην ταινία «Εξολοθρευτής ΙΙ», το ανθρωποειδές που υποδυόταν ο Σβαρτσενέγκερ διέθετε την ικανότητα να «σαρώνει» με τα ηλεκτρονικά του μάτια κάθε είδους πληροφορία που σχετιζόταν με έμψυχα ή άψυχα «αντικείμενα», τα οποία βρίσκονταν εντός του διευρυμένου οπτικού πεδίου του και εν συνεχεία να τα προβάλλει σε μια μικροσκοπική εικονική οθόνη που ήταν «εγκαταστημένη» στο μάτι του.
Το χολιγουντιανό όραμα δεν αποκλείεται να λάβει «σάρκα και οστά» εντός της προσεχούς δεκαετίας, καθώς επιστήμονες από όλο τον κόσμο διεξάγουν τα τελευταία χρόνια μια σειρά μελετών για την ανάπτυξη ειδικών φακών επαφής, οι οποίοι θα παρέχουν στον φορέα τους τη δυνατότητα αξιοποίησης των λειτουργιών ενός διευρυμένου φάσματος οπτικού πεδίου.
«Με ένα τέτοιο είδος φακού επαφής θα μπορούσαμε να καταργήσουμε πολλά πράγματα, όπως επί παραδείγματι το ρολόι ή το ταχύμετρο ενός αυτοκινήτου», εξηγεί στο γερμανικό περιοδικό «ΡΜ» ο καθηγητής ηλεκτροτεχνικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, Μπάμπακ Πάρβιτς.
Εικονική οθόνη
Με τη συνδρομή της επιστημονικής του ομάδας, ο Πάρβιτς έχει ολοκληρώσει στην παρούσα φάση ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης ενός είδους φακών επαφής, οι οποίοι μπορούν να προβάλλουν ένα είδος εικονικής οθόνης μπροστά στο ανθρώπινο μάτι.
Στην περίπτωση κατά την οποία η επιστημονική προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, όσοι θα χρησιμοποιούν τέτοιους φακούς επαφής, πιλότοι για παράδειγμα, θα είναι σε θέση να πληροφορηθούν ανά πάσα στιγμή με απόλυτη ακρίβεια μια σειρά δεδομένων σχετιζόμενων με το αεροσκάφους τους ή το πρόγραμμα πτήσης που έχουν χαράξει, δίχως να απαιτείται η παρατήρηση και ο έλεγχος της οθόνης στο ταμπλό της καμπίνας τους. Στο πεδίο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, ο χρήστης θα αποκτούσε τη δυνατότητα να «κινείται» σε ένα «μεικτό σύμπαν» πραγματικού και εικονικού κόσμου.
Η ερευνητική ομάδα του Πάρβιτς πραγματεύεται ένα εντελώς νέο είδος όρασης. Στόχος τους είναι να καταστήσουν εφικτή και χρηστική τη «διευρυμένη πραγματικότητα», γνωστή ως Augmented Reality (AR), προσαρμόζοντάς τη πάνω σε φακούς επαφής.
Απολαμβάνοντας, ας πούμε, μια βόλτα στη Ρώμη θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε μέσω των ειδικών φακών τις ονομασίες κάθε πολιτιστικού αξιοθέατου, ιστορικού κτιρίου ή αρχαιολογικού χώρου, οι οποίες θα προβάλλονταν στον κερατοειδή χιτώνα του οφθαλμού μας. Οσο για την προβολή των πληροφοριών, αυτή καθίσταται δυνατή μέσω της χρήσης μικροσκοπικών LEDs.
Ωστόσο πρόσκομμα στην εξέλιξη και εφαρμογή της μεθόδου αποτελεί προς το παρόν το γεγονός ότι τα διαθέσιμα LEDs και ηλεκτρονικά κυκλώματα δεν είναι συμβατά προς εγκατάσταση στα σημερινά είδη φακών επαφής.
Αυτό που αναζητούν οι επιστήμονες, ως επί το πλείστον για πρακτικούς λόγους, είναι τα νέα «δομικά» υλικά τα οποία θα είναι απολύτως ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό. Οπως εκτιμά ο Πάρβιτς, η ομάδα του θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει αυτό το καινοτόμο επίτευγμα εντός της προσεχούς δεκαετίας.
ethnos.gr
thenewsbus.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου