ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος οι αστυνομικές ταυτότητες, έρχεται η κάρτα του Πολίτη


Τέλος οι αστυνομικές ταυτότητες, έρχεται η Κάρτα του Πολίτη. Έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, παρόμοιας με τις ταυτότητες κατοίκων πολλών ευρωπαϊκών χωρών και έχει δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για να
μην μπορεί να πλαστογραφηθεί...»


Με τη χρήση στοιχείων βιομετρίας (δακτυλικά αποτυπώματα κλπ) είτε με την υιοθέτηση συνθηματικών (single factor) οι Κάρτες του Πολίτη, οι νέες σύγχρονες ταυτότητες που θα αντικαταστήσουν αυτές που σήμερα χρησιμοποιούμε, θα είναι γεγονός στους επόμενους έξι μήνες.


Με στόχο τον εκσυγχρονισμό... του δημόσιου βίου και την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει με Οδηγία της την έκδοση μίας κάρτας - ταυτότητας που θα είναι εξαιρετικά ισχυρή, αυθεντική και ασφαλής ώστε ο κάτοχος - χρήστης - πολίτης να μπορεί να συναλλάσσεται με το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα χωρίς να χρειάζεται η φυσική του παρουσία. Η χώρα μας, με αρκετή καθυστέρηση, ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα από τα μοντέλα που εφαρμόζονται σήμερα στις 10 από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.

Σύμφωνα με όσα έχουν εξαγγελθεί μέχρι σήμερα, εντός του προσεχούς εξαμήνου η Πολιτεία (και όχι ιδιωτικοί φορείς, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες) θα ξεκινήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των αστυνομικών ταυτοτήτων με την Κάρτα του Πολίτη. Η κάρτα αυτή θα δημιουργηθεί με υψηλές τεχνολογικές προδιαγραφές ασφαλείας ώστε να μην πλαστογραφείται και θα έχει το μέγεθος και τη μορφή μιας πιστωτικής κάρτας.
Σε ένα «έξυπνο» τσιπ θα ενσωματώνονται όλα τα στοιχεία του πολίτη. Δηλαδή: ο αριθμός δημοτολογίου, ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ κλπ, και αυτό θα ενέχει θέση «ταυτότητας» αφού θα έχει τη φωτογραφία αλλά και το δακτυλικό αποτύπωμα. Επιπλέον, θα αποτελεί ένα «διαβατήριο» που θα βάζει τον πολίτη σε μια νέα εποχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Κωδικός πρόσβασης


Ο κάτοχος της Κάρτας εισάγοντας τον αριθμό του και με ένα δικό του κωδικό πρόσβασης θα μπορεί μέσω Διαδικτύου να έχει πρόσβαση στον ιατρικό του φάκελο και σε πολλά ακόμη στοιχεία. Στόχος θα είναι με μία μόνο κάρτα να μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες και αυτή να αποτελεί την ταυτότητα, την κάρτα του δημότη, την κάρτα του ασφαλισμένου, την κάρτα του ασθενούς κλπ. Λιγότερη γραφειοκρατία ή άλωση των προσωπικών δεδομένων; «Αυτή τη στιγμή εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες διαθέτουν μία αντίστοιχη Κάρτα», λένε τα μέλη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας που επεξεργάστηκαν το ζήτημα.

Όμως, καθώς στην Ε.Ε. υιοθετήθηκαν σταδιακά τα συστήματα διαχείρισης των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ένα θεσμοθετημένο και ενιαίο μοντέλο εφαρμογής.

Προς το παρόν στις αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει οι προεργασίες ώστε, μέχρι τα τέλη του έτους, να τεθούν οι προϋποθέσεις ώστε η Κάρτα του Πολίτη να μπει στην καθημερινότητα μας μέσα στο 2011, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τους Έλληνες πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών θα λάβουν την Κάρτα του Πολίτη και παιδιά ηλικίας 12-18 ετών όπως και οι μετανάστες (κατά την ευρωπαϊκή Οδηγία).


Αναμένοντας οδηγίες


Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Διεύθυνση Διαβατηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που θα αναλάβει και την έκδοση των νέων καρτών, μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί οδηγίες για το πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Στην Κάρτα πάντως θα περιέχονται «όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ακόμη και μέσω Διαδικτύου», όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τον Απρίλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, η τότε υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου χαρακτήρισε ως «κάρτα ηλεκτρονικού ΚΕΠ» την Κάρτα του Πολίτη και είχε ήδη πει ότι θα περιέχει «όλα τα στοιχεία για να εξυπηρετείται πολύ γρήγορα ο πολίτης όταν πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας όταν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και να μη χρειάζεται η γραφειοκρατία».

krmns

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου