ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Το μνημόνιο απέτυχε, ζήτω το νέο μνημόνιο!


Το ΔΝΤ άνοιξε «παράθυρο» για παράταση χρηματοδότησης της Ελλάδας και μετά το 2014 – Ύφεση και κατάρρευση εσόδων αναδεικνύουν τις αστοχίες της «συνταγής» για την Ελλάδα – «Αφήστε τους αδύνατους να χρεοκοπήσουν», λέει η Μέρκελ, ενώ κορυφώνονται οι ανησυχίες για Ιρλανδία και Πορτογαλία.



Στο πλευρό των μεγάλων διεθνών τραπεζικών ομίλων τάσσεται πλέον ανοικτά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για να τελειώσει το ελληνικό δράμα, αφήνοντας για
πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της διεθνούς χρηματοδότησης της χώρας και μετά το 2014. Την ίδια στιγμή, όμως, η Άνγκελα Μέρκελ προειδοποιεί ανοικτά, ότι η Γερμανία δεν θα συναινέσει σε άλλες χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών της Ευρωζώνης, ζητώντας άμεσα να δημιουργηθεί θεσμικό πλαίσιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

Η κοινή περιοδεία του Γ. Παπακωνσταντίνου και των επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας στην Ελλάδα στις ευρωπαϊκές οικονομικές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη) έβγαλε… λαβράκια για τους εκπροσώπους των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που βομβάρδισαν με ερωτήσεις τους περιοδεύοντες αξιωματούχους: .....

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε για το πώς σκοπεύει το Ταμείο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράτασης του αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και μετά τη λήξη της περιόδου εφαρμογής του τριετούς οικονομικού προγράμματος, τελικά «έσπασε» και αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ δεν αποκλείει, αν αυτό χρειασθεί, να παραταθεί η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τα κράτη της Ευρωζώνης και το Ταμείο.

 Δηλαδή, αν αποτύχει η εφαρμογή του μνημονίου, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να αναφωνήσει… «Ζήτω το νέο μνημόνιο», προκειμένου να αποσοβήσει πάση θυσία μια χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και μια επώδυνη για τους πιστωτές αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Κατά τα άλλα, βέβαια, ο κ. Τόμσεν, όπως και όλοι οι περιοδεύοντες αξιωματούχοι, εξέφρασαν με θέρμη την πεποίθησή τους, ότι το Μνημόνιο Νο2 δεν θα χρειασθεί, αφού η Ελλάδα θα καταφέρει να επιστρέψει στη διεθνή αγορά για να καλύψει πλήρως τις τεράστιες δανειακές της ανάγκες.

Η παραδοχή εκ μέρους του κ. Τόμσεν, για πρώτη φορά, ότι αν χρειασθεί θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας και δεύτερο «πακέτο» διεθνών δανείων, προφανώς βέβαια με πολύ αυστηρούς όρους, έρχεται σε πλήρη εναρμόνιση με τη διαφαινόμενη επιδίωξη του διεθνούς τραπεζικού κατεστημένου, για μια παράταση του δανεισμού της Ελλάδας από κράτη και διεθνείς οργανισμούς ακόμη και μέχρι το 2020, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα στέλεχος της JP Morgan.

Οι διεθνείς τραπεζίτες επιχειρούν να πειθαναγκάσουν κυβερνήσεις και οργανισμούς να προχωρήσουν σε μια «βελούδινη» για τους ίδιους αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους: δηλαδή, να παρατείνουν επ’ αόριστο τη διεθνή χρηματοδότηση στην Ελλάδα, ώστε σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους να φύγει από τις «πλάτες» των τραπεζών και άλλων θεσμικών επενδυτών και να περάσει σε δημόσιες οντότητες, που θα έχουν στη συνέχεια την ευχέρεια να διαπραγματευθούν με την Ελλάδα νέους, ευνοϊκότερους όρους (αναδιάρθρωση χρέους), χωρίς να πληρώσουν το μερίδιο που αναλογεί στις ζημιές οι ιδιωτικοί οργανισμοί.

Όλα δείχνουν, όμως, ότι αυτή είναι η συναίνεση που διαμορφώνεται στην Ουάσιγκτον και τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς κύκλους, χωρίς να συμφωνεί και ο… ξενοδόχος με την προοπτική ανάληψης των χρεών της Ελλάδας και άλλων υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωζώνης από κράτη και διεθνείς οργανισμούς.

Ο ξενοδόχος, εν προκειμένω, δεν είναι άλλος από την γερμανική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που φροντίζουν να δηλώσουν έγκαιρα και με όση κατηγορηματικότητα γίνεται, ότι οι υπερχρεωμένοι της Ευρωζώνης δεν μπορούν επ’ άπειρο να στηρίζονται στον «οβολό» των πλουσιότερων χωρών και της ΕΚΤ. Αυτή η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ, που προς το παρόν κρατούν υπό έλεγχο την ένταση ανάμεσα στις δύο αντίθετες θέσεις για το μέλλον των υπερχρεωμένων της Ευρωζώνης, που φαίνεται να υποστηρίζονται αντίστοιχα από την αμερικανική και την γερμανική κυβέρνηση.

Το «νάιν» της Α. Μέρκελ

Η Μέρκελ επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους των ασθενέστερων της Ευρωζώνης, δηλώνοντας κατηγορηματικά στους ομολόγους της στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ότι η Γερμανία αποκλείεται να συμμετάσχει σε νέα χρηματοδοτικά «πακέτα», μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης ασθενών οικονομιών το 2013 και του ελληνικού σταθεροποιητικού προγράμματος το 2014.

«Αφήστε τους αδύνατους της Ευρωζώνης να χρεοκοπήσουν!»: αυτό είναι το σαφές μήνυμα που έστειλε η Άνγκελα Μέρκελ , προδιαγράφοντας έτσι έμμεσα και την τύχη της Ελλάδας, στην περίπτωση που «ναυαγήσει» η εφαρμογή του τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος. Ως συνήθως, το θέμα της «οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», που τέθηκε την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δημιούργησε έντονες πολιτικές εντάσεις και διχογνωμίες, ενώ η Γερμανία φάνηκε να απομονώνεται στις σκληρές θέσεις της, υπέρ της καθιέρωσης μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας στη ζώνη του ευρώ, καθώς ακόμη και η Γαλλία τηρεί σαφείς αποστάσεις από την πολιτική του Βερολίνου.

Όμως, στην πραγματικότητα η καγκελάριος Μέρκελ έχει κάνει από χθες ένα γιγάντιο βήμα προς την κατεύθυνση της επιβολής των γερμανικών θέσεων, αρχίζοντας ουσιαστικά την αντίστροφη μέτρηση για την καθιέρωση του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας με… ανεξέλεγκτη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας των κρατών που θα «πέφτουν». Δίνοντας τέλος στις χρηματοδοτήσεις αδύναμων κρατών, η Γερμανία απαγορεύει εκ των προτέρων κάθε σκέψη για άλλες λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρωζώνης, πλην της ελεγχόμενης χρεοκοπίας.

«Ήταν ένα πολύ καθαρό μήνυμα στους συναδέλφους μου», είπε η ίδια η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: «Πρώτον, η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την παράταση ισχύος της υφιστάμενης “ομπρέλας” διάσωσης. Δεύτερον, θα πρέπει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία για κυρώσεις (σ.σ.: στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα) και στο νέο πλαίσιο που θα πρέπει να διαμορφωθεί με βάση τα διδάγματα από την κρίση».

Η γερμανική πρόταση για τέλος στις χρηματοδοτήσεις ασθενών οικονομιών και ελεγχόμενη χρεοκοπία με διεθνή οικονομική κηδεμονία από τους πιστωτές βρίσκει σύμφωνη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πριν από λίγες ημέρες, ο Ζαν Κλωντ Τρισέ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρηματοδοτικά προγράμματα στήριξης ασθενών οικονομιών, γιατί θα εκδηλωθούν σοβαρές αντιδράσεις από την κοινή γνώμη –ο Γάλλος τραπεζίτης δεν το διευκρίνισε, αλλά η χώρα όπου θα εκδηλωθούν τέτοιες αντιδράσεις με τη μεγαλύτερη ένταση είναι η Γερμανία.

Σε αυτό το σκηνικό, η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίζει την εφαρμογή του δύσκολου προγράμματος του μνημονίου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να βγει το 2014 από τη σκιά της διεθνούς οικονομικής κηδεμονίας. Άλλωστε, μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αναμένονται νέες ισχυρές πιέσεις στις αγορές, που προς το παρόν κρατούνται υπό έλεγχο με μεγάλη προσπάθεια της Fed λόγω των εκλογών, και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να δείξει αδυναμία…

citypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου