Αισθητήρες στα δένδρα που καταγράφουν κάθε αλλαγή της θερμοκρασίας και στέλνουν μήνυμα στο κέντρο επιχειρήσεων, φράκτες που σταματούν τη φωτιά, αυτόνομα ηλεκτρονικά συστήματα διάγνωσης και επιβραδυντικά υλικά περιλαμβάνονται στο
οπλοστάσιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Τα... όπλα παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα: «Πυρκαγιές: Εγκαιρη Ειδοποίηση- Σχεδιασμός- Αντιμετώπιση». Οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων άναψαν φωτιά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του ΕΜΠ προκειμένου να δείξουν πώς λειτουργούν τα συστήματα.
«Το 2007 και το 2009 η απώλεια 150.000 στρεμμάτων υψηλού περιαστικού πράσινου στην Πάρνηθα και την Ανατολική Αττική μάς αφορά όλους. Αναγκάζει την επιστημονική κοινότητα, ιδιαίτερα το ΕΜΠ, να πάρει θέση και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Να προβάλει τη συσσωρευμένη ερευνητική εμπειρία του σε θέματα έγκαιρης ειδοποίησης κινδύνου πυρκαγιών, τρόπου αντιμετώπισής τους και κατάλληλου σχεδιασμού», τόνισε μεταξύ άλλων χθες ο απερχόμενος πρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος.
Πώς λειτουργούν
Οι σένσορες που τοποθετούνται στα δένδρα ανιχνεύουν τις μεταβολές της θερμοκρασίας σαρώνοντας την ατμόσφαιρα με τη χρήση ακτινοβολίας laser και «ενημερώνουν» το κέντρο επιχειρήσεων. Από εκεί, υπάρχει η δυνατότητα μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας να σταλεί ακόμη και μήνυμα στα κινητά όσων εμπλέκονται στην προστασία των δασών. Οπως αναφέρθηκε, η εμβέλεια με σύστημα σάρωσης είναι της τάξεως των 8-10 χλμ.
Οι φράκτες μπορεί να λειτουργήσουν είτε αυτόνομα είτε μαζί με το σύστημα σάρωσης. Ενδείκνυνται κυρίως για περιοχές με χαμηλή βλάστηση, αλλά και για εγκαταστάσεις και οικισμούς. «Οι πυράντοχοι φράκτες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, «αποτελούνται από αντιπυρικά υλικά που απορροφούν τη θερμότητα της φλόγας χάρη στην υψηλή θερμοχωρητικότητα που έχουν, ελαττώνοντας έτσι τη διαθέσιμη θερμότητα που είναι απαραίτητη για την καύση και διάδοση της φλόγας». Κάθε αντιπυρικός φράκτης έχει μήκος 2μ. και ύψος 3μ., ενώ υπάρχει δυνατότητα να ενώνονται μεταξύ τους δίνοντας έτσι οποιοδήποτε επιθυμητό μήκος. Το αυτόνομο σύστημα διάγνωσης, εκτός από την «ενημέρωση» για την έναρξη της πυρκαγιάς, παρέχει τη δυνατότητα εκτίμησης των επιπτώσεων. Παράλληλα παρέχει κατάλογο με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε κάθε περίπτωση.
Οι επιβραδυντές μακράς διάρκειας είναι χημικές ουσίες που όταν πέσουν στα δάση μπορούν να δράσουν και μετά την εξάτμιση του νερού. Κυρίως είναι άλατα του αμμωνίου, του φωσφορικού ή του θειικού οξέος. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, «εκτός από το υψηλό κόστος, έχει διαπιστωθεί ότι προκαλούν και περιβαλλοντικά προβλήματα όπως είναι η οξίνιση του εδάφους και η έκπλυση βαρέων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα».
Η Google στο πλευρό της Πυροσβεστικής
ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ «μάτι» στην καταπολέμηση των πυρκαγιών απέκτησε η Πυροσβεστική. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπογράψει σύμβαση με την Google Εarth για τη χρήση ειδικής εφαρμογής της, μάλιστα για την αξιοποίηση της εφαρμογής έχουν ήδη εκπαιδευτεί οι πρώτοι 320 πυροσβέστες.
Το συγκεκριμένο σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα στην Πυροσβεστική να παρατηρεί μέσω δορυφόρου την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο. Επίσης στους χάρτες καταγράφονται τοπωνύμια, υδατοδεξαμενές, παρατηρητήρια, πυροφυλάκια, δίκτυα ΔΕΚΟ, αστυνομικά τμήματα, πυροσβεστικοί σταθμοί, αλλά και ευπαθείς χώροι (σχολεία, νοσοκομεία και μοναστήρια) στους οποίους θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την κατάσβεση. Με τη χρήση της ειδικής υπηρεσίας εκτιμάται πως θα επιτευχθεί κυρίως καλύτερος συντονισμός των επίγειων δυνάμεων σε πυρκαγιές στις οποίες δεν είναι δυνατή η παρουσία των δύο εναέριων «στρατηγείων» της Πυροσβεστικής.
Στο επίπεδο της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών έχουν γίνειόπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοιπρομήθειες για τον εξοπλισμό σε οχήματα, λεωφορεία και ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών. Επιπλέον, από το Πυροσβεστικό Σώμα τοποθετούνται σε όλη τη χώρα 25 υδατοδεξαμενές και έχουν γίνει έλεγχοι και επισκευές στις υπάρχουσες. Επίσης έχουν δοθεί οδηγίες και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να τοποθετηθούν νέες υδατοδεξαμενές ανοιχτού τύπου, που είναι απαραίτητες για τον εφοδιασμό με νερό όταν εκδηλωθεί πυρκαγιά. Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που θα αναλάβει το έργο της κατάσβεσης, έχουν συγκροτηθεί και εκπαιδευθεί 16 ειδικά αερομεταφερόμενα τμήματα για την αντιμετώπιση ιδιαίτερα σοβαρών περιστατικών.
Προβληματισμός ωστόσο υπάρχει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου λόγω του μεγάλου αριθμού πυροσβεστών που αποχωρούν από το Σώμα εξαιτίας των ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό. Μόνο από τη δύναμη της Θεσσαλονίκης χθες 30 πυροσβέστες δήλωσαν παραίτηση!
Η αριθμητική δύναμη των εναέριων μέσων παραμένει στα περσινά επίπεδα και αποτελείται από 21 Καναντέρ και 18 Πετζετέλ. Αξιοποιούνται ακόμα τα ιδιόκτητα μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος: δυο Super Ρuma για μεταφορά προσωπικού και τρία ΒΚ-117 για επιτήρηση. Από τις Ενοπλες Δυνάμεις διατίθενται τρία ελικόπτερα και αεροσκάφη C-130.
GreekBlock
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου