ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ιδιώτες επενδυτές "με τα λεφτά στα χέρια" αποκλείστηκαν από επενδύσεις

Στους επενδυτές που ακολούθησαν το προσκλητήριο για την πράσινη ανάπτυξη και βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τα προβλήματα στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επικεντρώνεται  εκτενές δημοσίευμα των New York Times αφιερωμένο στις ελληνικές χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η

εφημερίδα, «Λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδωσε έμφαση σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να αναβιώσει η ανάπτυξη στη χώρα: τα ηλιόλουστα νησιά θα γεμίσουν με φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα μεταμορφώσουν τη χώρα σε «πράσινη οικονομία», «προσελκύοντας επενδύσεις που τόσο πολύ χρειάζεται η χώρα και δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες νέες δουλειές».

Οπότε –συνεχίζει το άρθρο– όταν ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης θέλησε να επενδύσει κεφάλαια σε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο σκέφτηκε ότι θα γινόταν δεκτός με ανοιχτές... αγκάλες. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι η κυβέρνηση αποφάσισε πως  θα μπορούσε να «τρέξει» καλύτερα τις διαδικασίες.

«Ιδιώτες επενδυτές με τα λεφτά στα χέρια, αποκλείστηκαν. Στην αρχή νόμισα ότι πρόκειται για ανέκδοτο. Ωστόσο χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος που θα μπορούσε να είναι καθοριστικός για την πορεία της οικονομίας» δήλωσε στους NYT ο κ. Περιστέρης.

«Όλοι συγχαρήκαμε τον κ. Παπανδρέου όταν δήλωσε ότι θέλει να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της πράσινης οικονομίας, ωστόσο η κυβέρνηση τελικά δεν έκανε τα γενναία βήματα για να διευκολύνει τις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Περιστέρης που προσθέτει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία, αλλά στην πράξη τα πράγματα παραμένουν δύσκολα.

Το δημοσίευμα μάλιστα αναφέρεται στα θεσμικά εμπόδια που παραμένουν και φέρνει ως παράδειγμα την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος πέρυσι να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα, παρά το σημαντικό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Αποφάσισαν ότι η ανάπτυξη των έργων θα γίνει κεντρικά από το κράτος. Ποτέ δεν κατάλαβα τον πραγματικό λόγο για αυτό το πισωγύρισμα και ποτέ δεν πήρα απάντηση. Όμως κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτούς τους τομείς παρότι υπάρχει ενδιαφέρον», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Περιστέρης. 

[+]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου