ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Τον μίτο μυστηριώδους άλμπουμ του Β' Παγκοσμίου ξετύλιξαν χρήστες του Ίντερνετ

Τη βοήθεια αναγνωστών τους ζήτησαν οι αμερικανικοί New York Times για να ρίξουν φως στην ιστορία ορφανού άλμπουμ φωτογραφιών «μάρτυρα» του Β' Παγκοσμίου, που εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη και είναι σπάνιο -αν μη τι άλλο- επειδή απεικονίζει ταυτόχρονα στιγμιότυπα με ναζί αξιωματικούς, ακόμη και τον Χίτλερ από απόσταση αναπνοής, Εβραίους στα κάτεργα και αιχμαλώτους του Κόκκινου Στρατού.

Οι χρήστες, με τη

σύμπραξη και Γερμανών αναγνωστών, έλυσαν γρήγορα το μυστήριο του άγνωστου φωτογράφου -και την τραγική ιστορία πίσω από το άλμπουμ.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο μπλογκ Lens των New York Times, που καλύπτει θέματα για τη φωτογραφία, και παράλληλα και στο ιστορικό Einestages του γερμανικού Spiegel.

Μεγάλο μέρος του πλούσιου υλικού ασχολείται με τις γερμανικές επιχειρήσεις της «Επιχείρησης Μπαρμπαρόσα» στο Ανατολικό Μέτωπο. Σε μερικές φωτογραφίες εμφανίζεται ο φωτογράφος και σε αρκετές μία άγνωστη γυναίκα.

Οι χρήστες κατέληξαν: Ο φωτογράφος ήταν ο Αυστριακός Φραντς Κρίγκερ, που ποζάρει γελώντας στον καθρέφτη ενός στρατιωτικού οχήματος κρατώντας ο ίδιος την κάμερα, επαγγελματίας φωτορεπόρτερ και στρατιώτης που συμμετείχε στην επιχείρηση.



Χρήστες του Ιντερνετ έλυσαν μυστήριο με άλμπουμ του Β' Παγκοσμίου

Ο Κρίγκερ διέσωσε με το φακό του την εικόνα που άφησε αμέσως πίσω του το πέρασμα του γερμανικού στρατού από το Γκντασκ, το Μινσκ, το Καλίνιγκραντ και τη Λευκορωσία -η πομπή του φωτογράφου ακολουθούσε το στράτευμα.

«Μοντέλα» ήταν αιχμάλωτοι της εκστρατείας, κάποιοι με κουρέλια, άλλοι με στολές του Κόκκινου Στρατού, ενώ φαίνεται πως ο φωτογράφος πέρασε και από στρατόπεδο στο Μινσκ, όπου και φωτογράφισε Εβραίους κρατούμενους με το Άστρο του Δαυίδ.

Και λίγες σελίδες αργότερα εμφανίζεται και ο Χίτλερ, στη συνάντησή του με τον Ούγγρο Μίκλος Χόρτι σε απόσταση λίγων μέτρων από το φωτογράφο. Ο τόπος και ο χρόνος πολλών φωτογραφιών «εξιχνιάστηκαν» με τη βοήθεια των αναγνωστών, κάποιοι από τους οποίους είναι ιστορικοί ερευνητές.

Ο ίδιος ο φωτογράφος έμεινε λίγο καιρό στην εκστρατεία, καθώς γύρισε στα μετόπισθεν όταν αρρώστησε το 1942. Ο πόλεμος όμως κατέστρεψε την προσωπική του ζωή: Η ξανθιά που εμφανίζεται στις φωτογραφίες είναι η μετέπειτα γυναίκα του Φρίντα, που σκοτώθηκε μαζί με τη δίχρονη κόρη τους κατά το βομβαρδισμό του Σάλτσμπουργκ. [+]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου