By Dr. Dresmond Lachman*
Ο κ. Nouriel Roubini βεβαίως έχει δίκιο να αμφισβητεί εάν το πρόγραμμα δρακόντειων δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα θα επιτύχει στη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους της χώρας σε ένα διατηρήσιμο επίπεδο (άρθρο του "Ελλάδα: Καλύτερη επιλογή η ελεγχόμενη χρεοκοπία"). Παρ' όλα αυτά, ο κ. Roubini είναι ανειλικρινής όταν δηλώνει ότι
μία έγκαιρη ελεγχόμενη χρεοκοπία θα ήταν πανάκεια για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας και δεν θα αποτελούσε εξέλιξη ιδιαίτερα επώδυνη για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Ένα ανησυχητικό στοιχείο από τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας είναι πως μόνο 6 ποσοστιαίες μονάδες του ελλείμματος του προϋπολογισμού της -που ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ- αντιστοιχεί σε τόκους. Αναλόγως, κάθε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να οδηγήσει σε ουσιαστική ανακούφιση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, θα πρέπει να περιλαμβάνει διαγραφή χρεών τουλάχιστον της τάξεως του 50%. Όμως, τόσο μεγάλη διαγραφή για το εθνικό χρέος της Ελλάδας, που ανέρχεται στα 420 δισ. δολ., θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλήγμα για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, ακόμη και αν δεν είχε μεταδοτικές επιπτώσεις στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία.
Θα πρέπει να εικάζουμε ότι, εάν η Ελλάδα κατέληγε σε μία προληπτική αναδιάρθρωση χρεών, θα έπρεπε να προχωρήσει σύντομα σε μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού της κατά 8%. Έχοντας τον ζουρλομανδύα του ευρώ, μία τέτοια κίνηση μάλλον θα οδηγούσε σε σημαντικά βαθιά ύφεση τη χώρα.
Με αυτήν την υπόψη, η καλύτερη επιλογή της Ελλάδας δεν είναι απλώς η αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως προτείνει ο καθ. Roubini, αλλά η αναδιάρθρωση αυτή να συνοδευτεί με έξοδο από την ευρωζώνη, που θα της επιτρέψει να γίνει πιο ανταγωνιστική.
* Ο Dr. Dresmond Lachman είναι στέλεχος του American Enterprise Institute.
** Το άρθρο του Dr. Lachman είναι επιστολή του στους "Financial Times" σε απάντηση στο άρθρο του κ. Nouriel Roubini "Ελλάδα: Καλύτερη επιλογή η ελεγχόμενη χρεοκοπία".
*** Ο Dr. Dresmond Lachman διατύπωσε, για πρώτη φορά, την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη σε άρθρο του στους "Financial Times", στις 12 Ιανουαρίου 2010.
FT.com
euro2day
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου