ρεπορτάζ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Η ήδη ταλαιπωρημένη και δοκιμασμένη κτηματαγορά δέχεται ακόμη ένα «χτύπημα» με την αύξηση του φόρου
Ακριβότερη γίνεται πλέον η απόκτηση και η μεταβίβαση ακινήτου, αφού
νέα δεδομένα δημιουργεί η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 21% στο 23%. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη άνοδο του ΦΠΑ μέσα στο χρόνο, αφού λίγο μετά το Πάσχα ο φόρος είχε ανέβει πάλι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από το 19% στο 21%). Συμβολαιογράφοι, εργολάβοι, μεσίτες και άλλοι παράγοντες του real estate τονίζουν στον «Α» ότι η ήδη ταλαιπωρημένη και δοκιμασμένη κτηματαγορά δέχεται ακόμη ένα «χτύπημα» με την αύξηση του φόρου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και να «παγώσουν» εντελώς οι σχετικές με τα ακίνητα συναλλαγές.
Πάντως, προχτές στο υποθηκοφυλακείο και στο κτηματολογικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τη διευθύντρια, Φανή Ζιανού, παρατηρήθηκε έντονη κινητικότητα και ουρές από δικηγόρους και πολίτες, που επιχειρούσαν να εγγράψουν ακίνητα για να αποφύγουν τη νέα φορολογική επιβάρυνση που ισχύει από χτες. Ο ΦΠΑ αυξάνεται σε όλη τη διαδικασία κατασκευής και απόκτησης ακινήτου και για πρώτη φορά επιβάλλεται στα συμβολαιογραφικά έξοδα. Οι παράγοντες της κτηματαγοράς θεωρούν αναπόφευκτο το επιπλέον κόστος να μετακυλιστεί στον καταναλωτή κι έτσι να γίνουν ακριβότερα τα ακίνητα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Γιάννη Παγώνη, ακριβότερα θα είναι στο εξής τα υλικά κατασκευής οικοδομής, ενώ περισσότερα χρήματα θα χρειάζονται και για τη μεταφορά τους στα γιαπιά. «Για την κατασκευή μιας μέσης οικοδομής χρειάζονται περίπου 500.000 ευρώ. Με το νέο ΦΠΑ θα απαιτούνται επιπλέον 25.000 ευρώ. Πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση και για ένα ακόμη "χτύπημα" στην οικοδομή, την οποία έχουν φτάσει πλέον στο... μηδέν. Σε σχέση με την εποχή που ο ΦΠΑ βρισκόταν στο 18%, το συνολικό κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 7% - 8%», τόνισε στον «Α» ο κ. Παγώνης.
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, ακριβότερα γίνονται τα ακίνητα που υπόκεινται στο ΦΠΑ, δηλαδή αυτά που κατασκευάστηκαν με οικοδομική άδεια μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Είναι αναπόφευκτο και σε αυτήν την περίπτωση το επιπλέον κόστος να μετακυλιστεί στους αγοραστές.
Εξοδα συμβολαίου
Τεράστια είναι η οικονομική επιβάρυνση για τους αγοραστές ακινήτου, σε ό,τι αφορά τα έξοδα συμβολαίου, αφού από χτες αυξήθηκαν κατά περίπου 1/4 σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει, διότι για πρώτη φορά επιβάλλεται ΦΠΑ (23%) στις αμοιβές των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, καθώς και στα έξοδα για τα άμισθα υποθηκοφυλακεία -δηλαδή όσα δεν είναι δημόσια υποθηκοφυλακεία ή κτηματολογικά γραφεία.
Ειδικότερα, η αμοιβή των συμβολαιογράφων ισούται με το 1% της αξίας του συμβολαίου. Δηλαδή, σε ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ ο συμβολαιογράφος έπαιρνε μέχρι χτες 1.000 ευρώ και από σήμερα θα παίρνει 1.230 ευρώ. «Εκτιμώ ότι αναπόφευκτα θα σταματήσουν οι συναλλαγές, αφού είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τον πολίτη. Πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί κάποια διευκρινιστική εγκύκλιος και δεν ξέρουμε αν η αύξηση θα αφορά τις καθαρές ή τις μικτές αμοιβές μας», είπε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μπιλίση - Χρουσαλά.
Σε ό,τι αφορά τους δικηγόρους, η αμοιβή τους ισούται με το 1% της αξίας του συμβολαίου και αν το τελευταίο είναι υψηλότερο από 44.000 ευρώ, η αμοιβή τους πέφτει στο 0,5%. «Είναι σημαντική η επιβάρυνση για τους πολίτες. Πλέον καλούνται να πληρώσουν κατά 23% υψηλότερο ποσό για τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων, αφού μέχρι τώρα στις αμοιβές μας και σε αυτές των συμβολαιογράφων δεν υπήρχε ΦΠΑ», είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης. «Με την αύξηση του ΦΠΑ αυτομάτως, στην ήδη ταλαιπωρημένη και καθηλωμένη κτηματαγορά έρχεται μια επιπλέον πολλαπλή επιβάρυνση στην απόκτηση κάθε ακινήτου», ανέφερε από την πλευρά του ο δικηγόρος και πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαϊδούτης.
Τέλος, το κόστος για τα υποθηκοφυλακεία εξαρτάται από το είδος της συναλλαγής (πώληση, δωρεά, γονική παροχή κ.λπ.) και συνήθως είναι τουλάχιστον 0,475% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Μεσιτικές αμοιβές
Και η μεσιτική αμοιβή επηρεάζεται με την άνοδο του ΦΠΑ, η αύξηση της οποίας θα αποτελέσει ένα επιπλέον κόστος για αγοραστές και πωλητές ακινήτων. Αν, για παράδειγμα, πουληθεί με μεσολάβηση ενός μεσίτη σπίτι αξίας 200.000 ευρώ, ο τελευταίος παίρνει από τον αγοραστή ως αμοιβή 4.000 ευρώ και σ' αυτήν προστίθεται ο ΦΠΑ. Η επιπλέον επιβάρυνση έφτανε μέχρι χτες στα 840 ευρώ και πλέον θα βρίσκεται στα 920 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρόσφατα, όταν ο ΦΠΑ βρισκόταν στο 19%, στο ίδιο παράδειγμα ο φόρος για τη μεσιτική αμοιβή έφτανε στα 760 ευρώ. «Τα επιπλέον 160 ευρώ δεν αποτελούν αμελητέο ποσό. Αν προσθέσεις και τις υπόλοιπες επιβαρύνσεις, το πρόβλημα είναι σοβαρό για τους καταναλωτές», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Αναγνώστου.
agelioforos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου