Τι συνέβη λοιπόν μετά τις εκλογές του Οκτώβρη και είχαμε κατακόρυφη αύξηση των spreads; Γιατί οι "αγορές" πίστεψαν ότι υπάρχει κίνδυνος από την Ελληνική Οικονομία σε τόσο μεγάλο βαθμό, ενώ κάποιοι τζόγαραν δισ.πάνω στο κουφάρι της ελληνικής Οικονομίας;
Η απάντηση είναι απλή, κατά
τον Περικλή Γκόγκα, λέκτορα Διεθνών Οικονομικών και Οικονομικής Ανάλυσης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης: "Τους το ανακοινώσαμε εμείς! Η νέα κυβέρνηση, αμέσως μετά τον σχηματισμό της, ανακοίνωσε ότι η προηγούμενη έδινε σκόπιμα λανθασμένα στοιχεία στις αγορές και στην Ε.Ε., καθώς το πραγματικό έλλειμμα δεν ήταν 6,7% αλλά 12,5 %, σχεδόν διπλάσιο από την προηγούμενη εκτίμηση που είχαν οι αγορές. Ήδη το 6,7% αποτελούσε σημαντική απόκλιση από τους όρους του Συμφώνουν Σταθερότητας και Ανάπτυξης που επιτάσσουν μέγιστο έλλειμμα 3% ως ποσοστό του ΑΕΠ, και τώρα το σχεδόν διπλάσιο και η παραδοχή της παροχής φαλκιδευμένων δημοσιονομικών στοιχείων εκτίναξαν την αβεβαιότητα και την ανησυχία των επενδυτών για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα στα ύψη, φυσικά συμπαρασύροντας μαζί και το επιτόκιο δανεισμού και το spread"." (Εφημερίδα Μακεδονία, 18/4/10)
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σχέδιο της χρεωκοπίας της Ελλάδας από τους διεθνείς κερδοσκόπους ήταν έτοιμο πριν τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη και μπήκε σε εφαρμογή την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. Στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου φαίνεται ότι έλαβαν μέρος το ίδιο το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο Σπύρος Χατζάρας στο Δελτίο 11 και ύστερα ο Ελεύθερος Τύπος (20 & 21/4/10). Η κυβέρνηση παρέλαβε τα spreads στις 150 μονάδες και εκτόξευσε, επιβαρύνοντας τους Έλληνες με δισ. ευρώ, για να πληρωθούν τα συμβόλαια CDS που πούλαγε η Goldman Sachs (blog politis-gr).
Ένα e-mail από την Επιτροπή Ενημέρωσης για τα Εθνικά Θέματα λέει πολλά. Είναι γραμμένο από κάποιον μυημένο στα μυστικά της αγοράς ο οποίος εξηγεί: "Παρακολούθησα τα spreads σήμερα και τα είδα να φτάνουν στα 488. Αυτό στο δικό μας λεξιλόγιο λέγεται junk bond. Η Ελλάδα για την αγορά έχει χρεωκοπήσει. Τελεία και παύλα (...) Έτσι, μετά από μια ανάλυση, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ο μόνος τρόπος να πάμε μπροστά είναι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Φυσικά, πρέπει να ετοιμαστεί σχέδιο αναδιοργάνωσης του κράτους, ελάττωση του δημοσίου προυπολογισμού κλπ....Εύκολο. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Για να προστατέψουν τις τράπεζες. Η αναδιαπραγμάτευση θα αύξανε τις ζημιές στις τράπεζες. Αυτός είναι ο κύριο λόγος που δεν τολμούς οι κότες να το κάνουν. Διότι είναι εκεί για να προστατέψουν τις τράπεζες...Έτσι μπροστά στο δίλημμα "τράπεζες ή εργαζόμενοι", διάλεξαν τις τράπεζες".
akounadeis.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου