Καθημερινά κατακλυζόμαστε από πληροφορίες για τις ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Οι υπερασπιστές αυτών των μορφών ενέργειας υποστηρίζουν πώς αν εγκαταλείψουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων θα δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες για τον άνθρωπο και την οικονομία. Κάποια όμως από αυτά τα στοιχεία αποτελούν «μύθους» γύρω
από την «πράσινη» ενέργεια.
1. Η ηλιακή και αιολική ενέργεια είναι οι πιο οικολογικές από όλες τις μορφές ενέργειας. Δυστυχώς και οι δύο μορφές εναλλακτικής ενέργειας προϋποθέτουν μεγάλες εκτάσεις γης για να δώσουν τελικά πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας. Εκτός αυτού οι εν λόγω μορφές ενέργειας δεν μειώνουν απαραίτητα και την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, καθώς για παράδειγμα οι μονάδες αιολικής ενέργειας χρειάζονται και τη χρήση φυσικού αερίου ή γεννητριών ώστε να λειτουργήσουν.
2. Η «πράσινη» πρακτική θα μειώσει την εξάρτηση εισαγωγών ενεργειακών πρώτων υλών. Στη νέα αυτή «πράσινη» οικονομία τα απαραίτητα συστατικά για την υλοποίησή της δεν βρίσκονται στα χέρια της Αμερικής. Τα συστατικά αυτά πρέπει να εισαχθούν από το εξωτερικό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η Αμερική αντί να εξαρτάται από τις αραβικές χώρες για την εισαγωγή πετρελαίου, με την «πράσινη» πρακτική θα εξαρτάται από την Κίνα, μοναδικό προμηθευτή αυτών των υλών.
3. Μια «πράσινη» οικονομία θα δημιουργήσει «πράσινες» θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες που επιθυμούν να κατασκευάσουν τουρμπίνες αιολικής ενέργειας πρέπει να ανταγωνιστούν σε αυτό την Κίνα. Η χώρα όχι μόνον ελέγχει την αγορά νεοδυμίου, αλλά και διαθέτει μεγάλο αριθμό φτηνού εργατικού δυναμικού. Σύμφωνα με αναλυτές για κάθε «πράσινη» θέση εργασίας που δημιουργείται στην Αμερική οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν σημαντικά ποσά ετησίως. Η κυβέρνηση λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει πράσινες θέσεις εργασίας, με μεγάλο όμως οικονομικό κόστος.
4. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου. Η βενζίνη περιέχει περίπου 80 φορές μεγαλύτερη ενέργεια, κατά βάρος, από την καλύτερη μπαταρία λιθίου-ιόντος. Είναι γεγονός ότι ένας ηλεκτρικός κινητήρας είναι πιο αποδοτικός από έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης. Όμως το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούμε να βασιζόμαστε σε μπαταρίες, όταν είναι απαραίτητος πολύς χρόνος για την φόρτισή τους και έχουν μικρή διάρκεια ζωής.
5. Οι ΗΠΑ υστερούν έναντι άλλων χώρων στην εφαρμογή «πράσινης» πρακτικής. Τις τελευταίες δεκαετίες οι ΗΠΑ έχουν βελτιώσει την ενεργειακή τους αποδοτικότητα το ίδιο ή και περισσότερο από άλλες χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία η μέση κατά κεφαλήν ενεργειακή κατανάλωση στη χώρα έπεσε 2,5% από το 1980 έως το 2006.
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου