ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Εκστρατεία για τον εμπλουτισμό της ελληνική e-γκυκλοπαίδεια




Μεγάλη εκστρατεία για τον εμπλουτισμό της Wikipediaστην Ελλάδα ξεκινούν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας της μεγαλύτερης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας στον κόσμο καθώς το προσεχές Σάββατο συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση της Wikipedia.

Στόχος τους είναι να φτάσει η
ελληνική έκδοση τα 120.000 λήμματα (σήμερα φιλοξενεί 58.500 καταχωρίσεις) και να γίνει μία από τις καλύτερες διεθνώς, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Τα μέλη και οι φίλοι της ελληνικής έκδοσης της online εγκυκλοπαίδειας, της «Βικιπαίδειας», συγκεντρώνονται την επόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48), προκειμένου να οργανώσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι συντάκτες της… διπλανής πόρτας

Κεντρική φιλοσοφία της Wikipedia είναι -σύμφωνα με τους εμπνευστές της- η πεποίθηση ότι η γνώση δεν περιορίζεται στους «επαΐοντες», αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της «μονοδιάστατης αυθεντίας». Για το λόγο αυτό, συντάκτες των λημμάτων δεν είναι (μόνο) επιστήμονες, αλλά και απλοί πολίτες.
Η εκδήλωση, που φιλοδοξεί να προσελκύσει νέους χρήστες και εν δυνάμει συντάκτες της εγκυκλοπαίδειας, διοργανώνεται από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τους συντάκτες της Wikipedia.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο, η δημόσια διαβούλευση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia, που ξεκίνησε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, μετά από σχετικό κάλεσμα που απηύθυνε το υπουργείο Παιδείας.

Η ανάπτυξη και η αξιολόγηση του περιεχόμενου της Wikipediaγίνεται με ανοιχτή διαδικασία στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν, μέσα από την δράση http://mywikipedia.gr/.

Σύμφωνα με τα μέλη της ελληνικής κοινότητας, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην όλη διαδικασία.

Ήδη έχει δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική κοινότητα στο πλαίσιο του Δικτύου Καινοτόμων Εκπαιδευτικών «Συμμετέχω» (http://i-participate.sch.gr/groups/wikipedia), η οποία αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνσηhttp://go.eellak.gr/wikipedia17012010.

Ένα παγκόσμιο «φαινόμενο»

Η Wikipedia απασχολεί διεθνώς περίπου 100.000 εθελοντές συντάκτες και επιμελητές άρθρων. Περιλαµβάνει 17 εκατοµµύρια άρθρα, προσελκύει κάθε µήνα 400 εκατοµµύρια χρήστες και αποτελεί τον πέµπτο πιο δημοφιλή ιστότοπο στον κόσµο. Η αξία της αποτιμάται στα 5 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Ο ιδρυτής της, Τζίμι Ουέιλς, ζήτησε φέτος από τους χρήστες της 16 εκατ. δολάρια προκειµένου να παραµείνει η εγκυκλοπαίδεια ανεξάρτητη. Στα ταμεία του ιδρύματος της Wikipedia εισέρευσαν -μέσα σε μόλις 50 ημέρες- περισσότερα από 16 εκατομμύρια. Συνολικά, έγιναν περίπου 500.000 δωρεές από 140 χώρες.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου