Tην ώρα που εμείς διαπραγματευόμαστε τους όρους του μνημονίου για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία με δυσμενέστερους όρους από ό,τι αν είχε εκδηλωθεί πριν από έναν χρόνο, η γερμανική κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσει στο περιοδικό «Σπίγκελ» μια
περιγραφή του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπως θα εισηγηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
περιγραφή του μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας, όπως θα εισηγηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ο μηχανισμός αυτός, στον οποίο προορίζεται να υπαχθεί μελλοντικά και η Ελλάδα, έχει ήδη γίνει αποδεκτό ότι θα δημιουργηθεί. Η Γερμανία επιμένει ότι πρέπει και οι ιδιώτες δανειστές να συμμετέχουν, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν προϋπολογίσει και το κόστος ενός ενδεχόμενου «κουρέματος» του χρέους, δηλαδή μείωση της ονομαστικής αξίας του ομολόγου.
Σύμφωνα με το «non paper» που δημοσιεύτηκε και διακινείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για να διαμορφωθεί η ενιαία γερμανική στάση στη σύνοδο κορυφής, προβλέπεται ότι στα ομόλογα που θα εκδίδουν οι χώρες με μεγάλο χρέος στο μέλλον θα περιλαμβάνεται μια ρήτρα «συλλογικής δράσης» (collective action clause).
Θα προβλέπεται δηλαδή προκαταβολικά τι θα γίνει στην περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους. Και μόνον το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία θα ανήκουν τα ομόλογα της Γερμανίας και των άλλων έξι χωρών της βορειοκεντρικής Ευρώπης που υποτίθεται ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα ελλειμμάτων.
Στη δεύτερη κατηγορία θα ανήκουν τα ομόλογα των άλλων οκτώ χωρών και θα ενσωματώνουν αυτό το πρόσθετο ρίσκο.
Και μόνον από το γεγονός ότι ανήκεις στη μία ή στην άλλη κατηγορία θα έχεις πρόσθετη επιβάρυνση στα επιτόκια, ακόμα κι αν τα στοιχεία της οικονομίας σου είναι ίδια με αυτά άλλης χώρας της άλλης κατηγορίας.
Αντί δηλαδή να πάμε σε ενσωμάτωση και σταδιακή σύγκλιση των οικονομιών, θα πάμε σε θεσμοθετημένη απόκλιση και σε πολιτική διαβάθμιση με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας.
Ασφαλώς αυτό το «non paper» διέρρευσε για να προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η Γερμανία έναντι των άλλων κρατών της ευρωζώνης.
dete
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου