Τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλει το Μνημόνιο «δικαιολογούνται κατ’ επίκληση σοβαρών λόγων δημοσίου συμφέροντος», προς αποφυγή του ορατού κινδύνου της χρεοκοπίας της χώρας.
Με το σκεπτικό αυτό οι σύμβουλοι Επικρατείας Μαίρη Σάρπ και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου θα
εισηγηθούν την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια του ΣτΕ να κριθεί συνταγματικό το Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τις πολυσέλιδες εισηγήσεις των δύο συμβούλων Επικρατείας τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο, όπως είναι οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων, δώρων εορτών κ.λπ. συνάδουν τόσο με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο και με τις διεθνείς συμβάσεις.
Μάλιστα, όπως θα τονίσουν οι περικοπές στις αποδοχές και συντάξεις είναι μέσα σε βιώσιμα επίπεδα, ενώ η ένταξη μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς «η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί την κατ’ άρθρο 82 του Συντάγματος εξουσία της για τη χάραξη της γενικής πολιτικής της χώρας».
Με το Μνημόνιο ελήφθησαν «μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών και πιθανό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της», θα υπογραμμίσουν οι δυο σύμβουλοι Επικρατείας.
Οι δύο εισηγήτριες θα επισημάνουν ακόμη ότι το Μνημόνιο δεν χρειαζόταν να ψηφιστεί από την Βουλή με πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση: «Εσφαλμένα προβάλλεται ότι το μνημόνιο αποτελεί διεθνή σύμβαση , αφού πρόκειται για συμφωνία δανεισμού, αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ, η τελική όμως απόφαση για την εφαρμογή των προβλεπομένων ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα μη δεσμευτικό νομικά κείμενο με το οποίο δεν εκχωρούνται αρμοδιότητες άσκησης οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής σε ΕΚΤ, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δια των περικοπών αποδοχών και συντάξεων επιδιώκεται αποκλειστικώς η εξυπηρέτηση των ταμειακών συμφερόντων του δημοσίου».
Με βάση τα παραπάνω οι εισηγήτριες θα ζητήσουν να απορριφθούν όλες οι προσφυγές κατά του Μνημονίου που είχαν υποβάλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΗΕΑ, συνταξιούχοι και οι άλλοι φορείς.
newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου