Αν το Πολυτεχνείο της ιστορικής εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 άνοιξε τις πύλες στη Δημοκρατία της Μεταπολίτευσης, το Πολυτεχνείο σήμερα αποτελεί κέντρο αιχμής, ώστε η καινοτομία να συμβάλει στην ανάπτυξη. Πριν από 37 χρόνια η κ. Τόνια Μοροπούλου ήταν ενεργό μέλος της
εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μετείχε στην επιτροπή κατάληψης, στον πομπό και στον αντιδικτατορικό αγώνα.
Σήμερα, ως αντιπρύτανης του ΕΜΠ, στις εκδηλώσεις μνήμης θα βρίσκεται με τους επισήμους, όμως το κύριο μέλημά της, όπως και του πρύτανη κ. Σίμου Σιμόπουλου είναι η ανάδειξη του επιστημονικού έργου που παράγεται από δεκάδες ερευνητές που βρίσκονται στη διεθνή πρωτοπορία, συνεργάζονται με διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια, αναπτύσσουν καινοτομία, «πουλούν» ιδέες και εφαρμογές και φέρνουν ζεστό χρήμα στα ταμεία του ιδρύματος. Κυρίως όμως βάζουν τα θεμέλια της γνώσης στους νέους φοιτητές που περνούν σήμερα από την πύλη του Πολυτεχνείου.
«Η πολιτεία οφείλει να αξιοποιεί τα επιτεύγματα του Πολυτεχνείου στην εκπαίδευση και την έρευνα και όχι να το υποβαθμίζει, γιατί το ΕΜΠ μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την κρίση τροφοδοτώντας την πραγματική οικονομία με τον δυναμισμό της γνώσης και της τεχνολογίας που παράγει», λέει η κ. Μοροπούλου.
Το «Εθνος της Κυριακής» ταξιδεύει στα εργαστήρια του ΕΜΠ και καταγράφει ενα μικρό δείγμα από το εύρος των δράσεων που αναπτύσσουν ερευνητές, συνήθως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Οσο για την απουσία ελληνικών ιδρυμάτων από τη λίστα των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, αρκετοί επιστήμονες σημειώνουν ότι υπάρχουν τομείς και εργαστήρια με σημαντικές διακρίσεις και υψηλές συνεργασίες σε ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί ένα πανεπιστήμιο όπως το Χάρβαρντ π.χ. με το ΕΜΠ που διαθέτει μόνο εννέα σχολές.
Με έμφαση επίσης υπογραμμίζουν ότι στην Ελλάδα παράγεται επιστημονικό έργο, υπό αντίξοες συνθήκες, πέραν των συμβατικών δεδομένων του «Δημοσίου» και αρκετά πρωτοποριακά προϊόντα αξιοποιούνται από τη διεθνή βιομηχανία.
Γιάννης Πασπαλιάρης: Παράγουμε ενέργεια χωρίς ρύπους
Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου ένα κτίριο του ΕΜΠ, 600 τ.μ., έχει κατασκευαστεί ως ενεργειακά αυτόνομο και χωρίς να παράγει ρύπους ή αέρια του θερμοκηπίου. «Στηρίζεται στις τεχνολογίες υδρογόνου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, που έχουν ως μέγιστη ισχύ 86 κιλοβάτ. Από τον Ιούνιο μέχρι τώρα έχει παραγάγει 56 μεγαβατώρες», εξηγεί ο Γιάννης Πασπαλιάρης, καθηγητής Μηχανικών Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών.
«Το κτίριο λειτουργεί απόλυτα με ΑΠΕ από όπου προέρχονται ο φωτισμός και ο κλιματισμός. Η ενέργεια καλύπτει το κτίριο, ενώ το πλεόνασμα γίνεται υδρογόνο, από το οποίο παράλληλα παράγεται ρεύμα για άμεση κατανάλωση. Τώρα θέλουμε να δούμε σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας την αποδοτικότητα συγκρίνοντας την απευθείας καύση ή τη μετατροπή σε ηλεκτρική ενέργεια».
Στο κτίριο που διαθέτει εγκατάσταση αποθήκευσης υδρογόνου και σύστημα μετατροπής του σε ηλεκτρική ενέργεια με κελιά καυσίμου, τώρα προχωρεί και το σύστημα παραγωγής υδρογόνου από νερό. Το νερό θα μετατρέπεται σε υδρογόνο, το οποίο θα αποθηκεύεται σε ειδικές φιάλες και από κει στα κελί καυσίμου για να παράγει ενέργεια. Τέλος, θα εγκατασταθεί καυστήρας που θα καίει μόνο υδρογόνο. «Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ -εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. ευρώ είναι προς το Πολυτεχνείο- χρηματοδοτείται από την ΕΕ και μετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς».
Χριστόδουλος Φραγκουδάκης: Προσφέρουμε εξειδικευμένα λογισμικά και υπηρεσίες
«Είμαστε σε πολλούς τομείς πρωτοπόροι. Το Κέντρο Υπολογιστών προσφέρει στην κοινότητα του ΕΜΠ εύκολη πρόσβαση από όπου κι αν βρίσκονται (από το σπίτι, το γραφείο ή ένα Ιντερνετ καφέ) για να αξιοποιούν την υπολογιστική ισχύ και εξειδικευμένα λογισμικά και υπηρεσίες.
Αυτό που ένας ερευνητής μόνος του θα χρειαζόταν δύο εβδομάδες για να τρέξει στον υπολογιστή του, με την πρόσβαση στο Κέντρο θα χρειαστεί 5 ώρες. Το σύστημα είναι πρωτοπόρο διεθνώς καθως δεν υπάρχουν πολλά ανάλογα στον κόσμο που να προσφέρονται από πανεπιστήμια παρά μόνο ως εμπορικές εφαρμογές. Επιτρέπει επίσης οικονομία κλίμακας, καθώς υπάρχει διαθέσιμη κεντρική υποδομή όταν τη θέλει ο ερευνητής. Δηλαδή μπορεί 1.000 φοιτητές συγχρόνως να έχουν πρόσβαση στο ίδιο μαθηματικό λογισμικό», λέει ο δρ Χριστόδουλος Φραγκουδάκης διαχειριστής συστημάτων και δικτύου στο κέντρο Η/Υ.
Ο χρήστης χωρίς καμία εξειδικευμένη γνώση ή ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιεί τα εξειδικευμένα προγράμματα για μηχανικούς, τα λογισμικά γενικής χρήσης (εφαρμογές γραφείου, προγράμματα ηλεκτρονικής σχεδίασης και πεπερασμένων στοιχείων, μαθηματικά πακέτα, περιβάλλοντα προγραμματισμού κ.λπ.), καθώς και τον κεντρικό αποθηκευτικό χώρο.
Κώστας Σπυράκος: Μελετάμε τη συμπεριφορά των κτιρίων στους σεισμούς
«Το εργαστήριο μελετά τις επιπτώσεις των σεισμών στις κατασκευές. Διαθέτει σεισμική τράπεζα και ειδικό εξοπλισμό, με τα οποία δοκιμάζονται οι κατασκευές σε σεισμό ώστε να μελετηθεί η συμπεριφορά των κτιρίων, να μειωθούν οι βλάβες που υφίστανται και να προστατευθούν οι πολίτες. Παράλληλα χρησιμοποιείται για εκπαίδευση των πολιτικών μηχανικών, παρέχει μαθήματα πολιτικής προστασίας σε εθελοντές, φορείς ΟΤΑ και στελέχη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής», σημειώνει ο κ. Κώστας Σπυράκος, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών και διευθυντής του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας.
«Συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού και του ευρωπαϊκού αντισεισμικού κανονισμού, στην τεχνολογία για την ενίσχυση κτιρίων και δικτύων αλλά και στη νέα τεχνολογία για κατασκευή κτιρίων με υλικά που είναι ενεργειακά αποδοτικά και ταυτόχρονα ανθεκτικά σε σεισμό».
Παράλληλα το εργαστήριο αναπτύσσει συνεργασίες με το υπ. Υποδομών, τον ΟΑΣΠ, το υπ. Πολιτισμού, τη ΔΕΗ, τον ΟΣΚ και τον ΟΣΕ, αλλά και με κατασκευαστικές εταιρείες όπως και με βιομηχανίες στο εξωτερικό (Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία) που δοκιμάζουν προϊόντα (ηλεκτρολογικά και μηχανολογικά συστήματα) που προορίζονται για περιοχές με μεγάλο σεισμικό κίνδυνο.
Δώρος Θεοδώρου: Σχεδιάζουμε υλικά σε μοριακό επίπεδο
«Αναπτύσσουμε καινούργιες μεθόδους που δεν έχουν επινοηθεί από κανέναν άλλο και αξιοποιούνται σε εμπορικά πακέτα από μεγάλες εταιρείες ενώ υπάρχει συνεργασία με εταιρείες από τη χημική βιομηχανία από τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία», λέει ο κ. Δώρος Θεοδώρου, καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και επικεφαλής στην ομάδα Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνικής Υλικών.
Ο ίδιος έπειτα από 10 χρόνια στο Μπέρκλεϊ επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα είναι μέλος στο Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας. «Τα υλικά που χρειαζόμαστε σήμερα για την αντιμετώπιση των αναγκών της σύγχρονης ζωής, σχεδιάζονται σε μοριακό και υπερμοριακό επίπεδο.
Στο ΕΜΠ αναπτύσσονται στρατηγικές προσομοίωσης και υπολογιστικές μέθοδοι ανάλυσης βασισμένες στις μοριακές επιστήμες, οι οποίες συμβάλλουν στην κατανόηση της δομής, των ιδιοτήτων και των επιδόσεων στα υλικά». Παράδειγμα, η συνεργασία με ολλανδικό Ινστιτούτο Πολυμερών, όπου οι μέθοδοι που ανέπτυξαν έχουν ενσωματωθεί σε εμπορικά πακέτα λογισμικού γαλλικής εταιρείας και χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο για σχεδιασμό πλαστικών με καλύτερες ιδιότητες, προκειμένου να μην απαιτείται ενεργειακό κόστος για την επεξεργασία του.
Σε ένα άλλο πρόγραμμα όπου μετέχουν η ΕΕ και η Ινδία, η ομάδα διερευνά τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από μια νέα κατηγορία κρυσταλλικών υλικών ώστε να περιορίσει τις εκπομπές της βιομηχανίας.
Κώστας Κυριακόπουλος: Ελικόπτερα και ρομπότ για αυτοψίες
Βραχίονες για τετραπληγικούς, ελικόπτερα για πυρανίχνευση και ρομπότ για υποβρύχιες αυτοψίες. Στο Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής στη Σχολή Μηχανολόγων, κάπου 15 νέοι επιστήμονες κάνουν το διδακτορικό τους σε πρωτοποριακούς τομείς. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε την έρευνα, αναπτύσσουμε συνεργασίες με πανεπιστήμιο από τη Ζυρίχη και τη Στοκχόλμη και φέρνουμε καθαρό συνάλλαγμα από τη συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα μαζι με μεγάλες εταιρείες», λέει ο καθηγητής Κώστας Κυριακόπουλος.
Μια σειρά από μικρά ελικόπτερα, που αναπτύσσουμε εδώ, έχουν ως στόχο να αξιοποιηθούν για πυρανίχνευση ή οικολογικές καταστροφές. Μπορούν να παρέχουν δεδομένα και να μεταφέρουν από τα επίμαχα σημεία πληροφορίες ασύρματα στα κέντρα επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ή στις Νομαρχίες. Το πρόγραμμα του ρομπότ-βραχίονα στοχεύει στην αποκατάσταση της λειτουργίας ανθρώπινων μελών, όπως σε περιπτώσεις νευρολογικών προβλημάτων έπειτα από εγκεφαλικά επεισόδια.
Η έρευνα δεν βρίσκεται μακριά από το στάδιο εφαρμογής ενώ μελλοντικά θα ακολουθήσει και η δυνατότητα υποκατάστασης που ήδη είναι υπό διερεύνηση σε συνεργασία με το ΜΙΤ. Οσο για τα ρομπότ τσέπης, που λειτουργούν υποθαλάσσια, αυτά τα οχήματα μπορεί να ανιχνεύουν τα ύφαλα πλοίων και να κάνουν επιθεώρηση τόσοσε σκάφη όσο και σε λιμενοβραχίονες ή ακόμη και φράγματα.
Γιώργος Τζαμπίρας: Οι πλοιοκτήτες μάς ζητούν οικονομία στα καύσιμα
Το Εργαστήριο Ναυτικής Θαλάσσιας Υδροδυναμικής ιδρύθηκε το 1979 από τον καθηγητή κ. Θ. Λουκάκη και από τις δεξαμενές του έχουν περάσει εκατοντάδες σκαριά και πλοία (υπό κλίμακα), προκειμένου να γίνουν η προσομοίωση του κυματισμού και οι μετρήσεις επί πρότυπων πλοίων, πολλά εκ των οποίων κατασκευάζονται στο Πολυτεχνείο.
«Στη δεξαμενή βλέπουμε την προσομείωση του κυματισμού και τη συμπεριφορά του πλοίου, την ισχύ της μηχανής και την επιλογή κατάλληλου έλικα ώστε εν τέλει να επιτευχθεί η βέλτιστη εξοικονόμηση καυσίμων», λέει ο καθηγητής Γιώργος Τζαμπίρας, διευθυντής του εργαστηρίου.
Σε εποχή που οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται, στο εργαστήριο προσφεύγουν Ελληνες πλοιοκτήτες, ναυτιλιακές εταιρείες και μελετητικά γραφεία που σκοπεύουν να αναβαθμίσουν υπάρχοντα εμπορικά πλοία (φορτηγά / πετρελαιοφόρα) ή για άλλα που τώρα σχεδιάζονται. Το εργαστήριο έχει συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό, με ναυπηγεία στη Ελλάδα, με το Λιμενικό Σώμα αλλά και για τα δύο πλοία της Πυροσβεστικής.
«Εχουμε συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού που ζητούν πειράματα επί προτύπων και μετέχουμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει ο πλους και την ανάπτυξη μελετών για πρόβλεψη κυματισμών», λέει ο Γ. Τζαμπίρας και σημειώνει ότι ο πρωταρχικός στόχος είναι η εκπαίδευση των φοιτητών αλλά και η βασική έρευνα στη σχεδίαση ταχύπλοων σκαφών με καλά υδροδυναμικά χαρακτηριστικά.
Γιώργος Αποστολίδης - ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου